[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/25\/student.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/25\/100x73\/student.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/25\/student.jpg","size":"41.97","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Ekonomski fakultet u Sarajevu ne ignorira prava studenata

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu je uputio dopis u  kojem se ističe da ova javna viskoškolska institucija djeluje u skladu s odredbama Zakona o visokom obrazovanju KS, Statuta Univerziteta u Sarajevu i ostalim podzakonskim aktima.

Te, kako je istaknuto u saopćenju, na sjednici održanoj 9. juna Vijeće Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu  je usvojilo zaključak da se nastavne i ispitne aktivnosti održavaju online sve do trenutka dok Krizni štab Kantona Sarajevo odnosno Krizni štab Federacije BiH ne ukinu preporuke ograničenja kretanja i okupljanja koje su usvojene zbog aktuelne pandemije koronavirusa.

U tom kontekstu, sve nastavne i ispitne aktivnosti u okviru svih ispitnih rokova, od datuma uvođenja mjera nadležnog Kriznog štaba, također su održani online.

Ova visokoškolska institucija kako se navodi u saopćenju kategorično odbija  tvrdnju da se interesi i prava studenata ignoriraju te da studentima niko ne odgovara na njihove upite i zahtjeve.

Uprava Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i resorni prodekan su nekoliko puta održavali  sastanke sa zvaničnim predstavnicima studenata EFSA. Posljednji u nizu je održan 24. novembra . Zvaničnim predstavnicima studenata je rečeno da Uprava i svi članovi kolektiva Ekonomskog fakulteta u Sarajevu stoje na raspolaganju za sve sugestije i prijedloge koji će rezultirati višim kvalitetom nastavnog, naučnog i ispitnog procesa. Sve nejasnoće koje studenti primijete na ispitnim rokovima (a koji još nisu ni počeli!) trebaju se dokumentirati i nadležna tijela EFSA će ih razmotriti i djelovati. Studentima ostajemo otvoreni za svu akademsku komunikaciju kao što je to bio slučaj i do sada, navodi se u saopćenju.

 Iz uprave fakulteta poručuju da će i dalje nastaviti  studentima osiguravati što bolje uvjete da svoj studij okončaju u predviđenom roku i u novonastalim okolnostima.

Studente pozivamo da vode računa o svom i zdravlju svojih najbližih, te da budu odgovorni i svjesni činjenice da su okupljanja na javnom mjestu zabranjena odlukama Kriznog štaba (što je razlog da se nastava ne održava u učionicama), navodi se između ostalog u dopisu Ekonomskog fakulteta koji potpisuje dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Jasmina Selimović. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!