[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/26\/iran-koronavirus-irna.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/26\/100x73\/iran-koronavirus-irna.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/26\/iran-koronavirus-irna.jpg","size":"73.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

EK- Obustaviti putovanja sa zemljama gdje je otkriven novi soj koronavirusa

Evropska komisija preporučila je zemljama EU-a da trenutno obustave putovanja iz južne Afrike kao odgovor na novu varijantu koronavirusa koja je tamo prvi put otkrivena.

Predsjednica EK Ursula von Der Leyen kaže da će taj potez pomoći u "ograničavanju širenja" nove varijante koronavirusa, preporučivši da se obustave sva zračna putovanja u pogođene zemlje, prenosi BBC.

- Putnici koji se vraćaju iz regije trebali bi poštivati stroga pravila karantina - dodaje ona.

Belgija je prva zemlja u EU koja je danas prijavila svoj prvi slučaj nove varijante identificirane u Južnoj Africi.

Ranije je Marc Van Ranst, virolog čiji laboratorij blisko surađuje s belgijskim javnim zdravstvenim tijelom Sciensano, rekao da Belgija "trenutno analizira dva sumnjiva uzorka".

Nedugo nakon toga je i potvrdio da je jedan od tih uzoraka B.1.1.529. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!