[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/09\/egipat.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/09\/100x73\/egipat.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/09\/egipat.jpg","size":"281.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Provje(t)reno / Provjereno

Egipćani putem WhatsAppa mogu prijavljivati lažne vijesti

Egipatsko državno tužiteljstvo pokrenulo "vruću liniju" kojom im građani mogu, i to putem WhatsAppa, prijaviti "lažne vijesti". Državni tužitelj očekuje da građani ovim putem prijavljuju sve objave iz medija i s društvenih mreža koje bi mogle "naštetiti nacionalnoj sigurnosti ili javnom interesu" – tj, sve one koje nisu u skladu s politikom vladajućih u toj zemlji.

Vlastima u Egiptu nije strano blokirati izvore vijesti koji im nisu po volji, pa su tako do sada već blokirani izdavači povezani s Katarom (Al-Jazeera, The Huffington Post Arabic, Qatari News Agency i drugi), a sve pod objašnjenjem da ovi mediji ne prenose prave vijesti nego ih "fabriciraju", te da potiču terorizam.

Egipatske vlasti trebale bi uskoro donijeti i zakonski okvir prema kojem će im biti dozvoljeno blokirati internetske stranice iz zemlje i inozemstva koje čine prekršaje u infromacijskoj domeni – odnosno prenose "lažne vijesti". Upravo takve prekršaje po novome bi trebali WhatsAppom prijavljivati i sami građani.

(Agencije)

Podijelite ovaj članak!