[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/fna-149887.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/100x73\/fna-149887.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/fna-149887.jpg","size":"49.87","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Edinu Numankadiću priznanje Vitez umjetnosti i književnosti Ambasade Francuske

Prestižno odlikovanje iz oblasti kulture Vitez reda umjetnosti i književnosti večeras će na prigodnoj svečanosti u francuskoj rezidenciji bosanskohercegovačkom slikaru Edinu Numankadiću uručiti ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic.

Edin Numankadić, govoreći o ovom priznanju, kazao je za Fenu da je jako obradovan priznanjem Francuske ambasade Orden viteza umjetnosti i književnosti.

- To je priznanje za 50-godišnji rad u kulturi, umjetnosti, za prisustvo u umjetnosti na ovim prostorima. Jako se radujem priznanju, naročito jer dolazi iz Pariza gdje smo svi mi sticali znanja i iskustva iz savremene umjetnosti. Nezaboravno je to kad sam 1971. godine prvi put kao mladić otišao u Pariz, vidio tu veliku kulturu, civilizaciju. I dan danas pratim dešavanja u Parizu i to me čini bogatijim - ocijenio je Numankadić, dodavši da je zahvalan francuskoj Vladi i ambasadi na tom priznanju.

Odlikovanje Vitez iz reda umjetnosti i književnosti je odlikovanje Republike Francuske usvojeno 2. maja  1957. godine, u cilju davanja priznanja značajnim doprinosima na polju umjetnosti i književnosti. Njegovo porijeklo se vezuje za Red sv. Mihovila, kojeg je uspostavio francuski kralj Lui XI 1. augusta 1469., kao francuski dinastički red viteštva.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!