[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/suad-eco.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/100x73\/suad-eco.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/suad-eco.jpg","size":"44.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Ećo za NAP: Vlada FBiH danas treba da kaže šta su uradili, sutra je kasno!

Suad Ećo, bh. privrednik i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH, te predsjednik Asocijacije drvoprerađivača BiH u razgovoru za Novinsku agenciju Patria kaže da očekuje da Vlada FBiH danas na press konferenciji kaže ne šta će, nego šta su uradili za spas bh. preduzeća.

“Previše se priča, premalo radi. Sve je u najavi, a nema konkretnih poteza. Poslodavci su pred ogromnim problemima zbog krize izazvane širenjem koronavirusa. I ovo što je doneseno je nejasno.

Šta su pričali o moratoriju s bankama. Banke imaju potpisane trajne naloge, sve što vam legne povući će, jer rade kako su naučili”, kazao je Ećo.

Ističe da su se odluke trebale donijeti još prije 15 dana, a ne dan pred početak novog mjeseca.

“Danas je 31. Mart. Vidjet ćete koliko će ljudi tražiti na birou pomoć. Posebno onih koji su imali ugovore na određeno. Od nas su banke tražile da dostavimo spisak odnosno izjašnjenje o tome koje su djelatnosti pogođene. Ali, osim nekih trgovinskih centara s hranom, ko to nije pogođen, koja djelatnost?, pita se Ećo.

Federalna Vlada mora preuzeti odgovornost govori Ećo, jer su svi svjesni da novaca ima, samo se mora preraspodijeliti.

„Ali se radi presporo. Očekujemo danas da izađu sa stavom, sutra je već kasno. U Srbiji su konkretne naredbe urađene. Moratorij na vraćanje kredite je stavljen. Kod nas je sve nejasno!", podcrtava Ećo.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva od institucija vlasti na svim nivoima da odgovorno i savjesno rade svoj posao, s ciljem očuvanja života i zdravlja građana, radnih mjesta i privrede. 

“Mislim da bi Vlada FBiH trebala da se uključi, da preuzme poreze, a da možda kantonalne vlade preuzmu plaćanje minimalne plaće, kako bi se sačuvala radna mjesta“, kaže Ećo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!