[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/vkbi-dzaferovic-susret.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/100x73\/vkbi-dzaferovic-susret.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/vkbi-dzaferovic-susret.jpg","size":"386.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Džaferović primio delegaciju VKBI

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović postigli su visok stepen saglasnosti o bitnim pitanjima temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka – saopćeno je iz VKBI.  

Džaferović je, sa članovima svog kabineta, primio delegaciju Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, na čelu sa predsjednikom Vijeća Nedžadom Mulabegovićem.

Džaferović informirao je delegaciju VKBI o aktuelnoj političkoj situaciji, s posebnim akcentom na proces formiranja vlasti u BiH i konteksta euroatlanskih integracija i vladavine prava, koje su strateški interes naše domovine i svih građana, a koje u suštinskim strateškim opredjeljenjima trasiraju dugoročnu poziciju i položaj BiH u ovom stoljeću – navodi se u saopćenju.

Predsjednik Vijeća Nedžad Mulabegović iskazao je punu podršku odlukama koje imaju za cilj prijem Bosne i Hercegovine u EU i NATO, što su i opredjeljenja koja su iskazana stavovima Skupštine VKBI.

Informirao je Džaferovića o bitnim aktivnostima i projektima Vijeća, s posebnim akcentom na izradu enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika autora prof.dr. Dževada Jahića, Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća koje je uspostavljeno od strane VKBI, Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Srbije, Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Koordinaciji županijskih vijeća u R Hrvatskoj i prijemu Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije koje će biti obavljeno na sjednici Ureda koja je planirana u Skoplju koncem septembra.

Mulabegović je informirao je Džaferovića o aktivnostima koje VKBI, BZK Preporod, MDD Merhamet i Bošnjački Institut poduzimaju sa podpredsjednikom RS Ramizom Salkićem, a koje se odnose na razmatranje statusa i položaja Bošnjaka u tom entitetu.

Mulabegović je apostrofirao potrebu za sinergijskim djelovanjem funkcionera na svim nivoima vlasti u BiH iz reda Bošnjačkog naroda, sa VKBI-om i BZK Preporod, posebno u vezi kapitalnih projekata kao što su izrada enciklopedijskog Rječnika Bosanskog jezika i Edicije bošnjačke književnosti u 100 knjiga, koji definiraju i zaokružuju temeljne elemente nacionalnog identiteta Bošnjaka u matičnoj državi Bosni i Hercegovini.

Istaknuo je da ova pitanja trebaju biti tačke okupljanja svih bosanskih i bošnjačkih političkih i društvenih snaga, te da rješavanje institucionalnog pitanja temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka niti u jednom segmentu ne mogu i ne smiju biti konfrontirani sa onim što jeste društvena raznolikost i uloga države BiH i njenih institucija.

Delegacija Vijeća nastavit će sa susretima sa svim značajnim političkim strankama bošnjačke i bosanske provenijencije, kako bi definirali najmanji zajednički sadržilac o bitnim pitanjima za budućnost BiH, kao i pozicije i statusnih pitanja Bošnjaka u BiH  ali i u domovinskim zemljama.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović istaknuo je podršku platformi i projektima koje je delegacija VKBI prezentirala i napomenuo da u ličnom kapacitetu člana Predsjedništva BiH i njegov Kabinet, stoje na raspolaganju u cilju podrške i realizacije prezentiranih projekata i aktivnosti – saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću VKBI.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!