[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/09\/fna-105151.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/09\/100x73\/fna-105151.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/09\/fna-105151.jpg","size":"244.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Džaferović: BiH opredijeljena za rješavanje međudržavnih nesuglasica

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas da u regionu jugoistočne Evrope postoje brojni izazovi koji se mogu rješavati samo zajedničkim radom kako bi se prevazišla pitanja poput migracija, zloupotrebe dvojnog državljanstva, ali i postigao viši nivo pomirenja i poštovanja žrtava proteklog rata.

U obraćanju učesnicima drugog dana samita Procesa za saradnju zemalja jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini, skupu kojim se završava jednogodišnje predsjedavanje BiH ovom regionalnom inicijativom, uspostavljenom prije 23 godine, napomenuo je da su zemlje članice postigle od tada značajan napredak, ali je mnogo toga još ostalo da se rješava.

Istaknuo je da članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji imaju ključni značaj za budućnost regiona kao i sigurnost i napredak, a unapređenje odnosa u regiji neophodno je zbog zajedničkog djelovanja u smislu migracija, borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, ali i organiziranog kriminala te ilegalne trgovine oružjem.

Podvukao je da je BiH veoma posvećena regionalnoj saradnji i politici dobrosusjedstva te za rješavanje međudržavnih nesuglasica i mirim putem uz poštovanje načela međunarodnog prava, a uz to BiH se zalaže za dijalog i traženju rješenja za otvorena pitanja jer je to jedno od temeljnih vanjskih prioriteta BiH.

Govoreći o migranstkoj krizi upozorio je da ona u posljednje dvije godine eskalira u BiH, a suočavanje s ovim pitanjem pokazalo je slabosti institucionalnih kapaciteta i regionalne saradnje imajući u vidu činjenicu da migranti u BiH dolaze s teritorije Evropske unije i stoga fokus ovog pitanje ne može biti samo na neposrednoj granici između EU i BiH.

- BiH nije uzrokovala migrantsku krizu te to pitanje ne može samostalno rješavati zbog čega očekujemo prvenstveno od EU da pruži stratešku i organizacijsku podršku institucijama BiH - kazao je Džaferović.

Stava je da dodatno stvari pogoršava organizirani kriminal koji se veže za migrantske procese kao i trgovina ljudima, a Džaferović upozorava da se narušena stabilnost odražava na socijalne i ekonomske prilike i sveukupni društveni ambijent.

Za Džaferovića područja političke nestabilnosti te pravne nesigurnost predstavljaju nepovoljan ambijent za ekonomski razvoj te se zemlje suočavaju s odlaskom mladih, manjkom radne snage kao i demografskim deficitom, a svi ovi problemi mogu se rješavati samo zajednički.

Unapređenje regionalne saradnje neophodno je, kaže, u oblasti pravosuđa i vladavine prava koje je osnova modernih i razvijenih društava, a u tom smislu skrenuo je pažnju na regionani problem zloupotrebe dvojnog državljanstva što dovodi u pitanje vladavinu prava i sigurnost.

- Osuđenicima koji su u jednoj državi osuđeni za najteže zločine i krivična djela u drugoj državi za ista ta djela preinačava ili znatno smanjuje kazna nakon čega se oslobađaju. Nedopustivo je da počinilac takvih djela može lako izbjeći pravdu i u tom smislu se mora napraviti iskorak i počinioci odgovarali za krivična djela - stava je.

Svrha dvojnih državljanstava, ističe Džaferović, nije da se zloupotrebljava zakon nego da se ljudima omogući lakši život.

Ocijenio je da u regionu nije ostvaren znatan napredak kada je u pitanju suočavanje sa istinom i potrebom vraćanja povjerenja između država i različitih etničkih grupa čak je došlo do usporavanja i nazadovanja u tom smislu jer nepoštivanje presuda međunarodnih sudova i zapaljiva retorika te intenzivno naoružavanje dovode u pitanje sigurnost i stabilnost.

Zaključio je da je neophodno očuvanje evropske perspektive za zemlje zapadnog Balkana jer to ostaje osnovi pokretač reformi na zapadnom Balkanu, zato je važno da pristupanje svih zemalja ovog regiona EU ostane jedan od prioriteta Evropske unije.

Izrazio je žaljenje što ovom skupu ne prisustvuju predstavnici Kosova, ali im je poželio uspješno predsjedavanje koje preuzima od BiH.

BiH ovim samitom završava jednogodišnje predsjedavanje Procesom za saradnju zemalja jugoistočne Evrope o temi "Bolja povezanost za bolji život" koji je iniciran na samitu u Sofiji  1996. godine, s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji. BiH je ovo drugi put da ima predsjedava SEECP-om, prvo predsjedavanje bilo je u periodu 2003. - 2004. godina.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!