[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/18\/crveni-kriz-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/18\/100x73\/crveni-kriz-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/18\/crveni-kriz-3.jpg","size":"103.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Društvo Crvenog krsta/križa u BiH podržalo projekate za podršku starijim i osobama sa invaliditetom

Društvo Crvenog krsta/križa (CK) u BiH podržalo je 11 projekata za podršku starijim osobama i osobama sa invaliditetom, u ukupnoj vrijednosti od 111.482,31 KM.

 

U prostorijama Crvenog krsta/križa su potpisani ugovori sa predstavnicima organizacija čiji su projektni prijedlozi bili najbolje ocijenjeni.  

Sredstva su osigurana kroz regionalni projekat “Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa - RESOPP”. Riječ je o projektu koji finansira Evropska unija i Austrijska razvojna agencija, a kroz koji je Društvo Crvenog krsta/križa u BiH osiguralo sredstva za organizacije izvan strukture CK.

- Zaista smo zahvalni svim organizacijama na velikom intresovanju, dobrim idejama i predloženim aktivnostima za finansiranje mikroprojekata u lokalnim zajednicama namijenjenim starijim osobama i/ili osobama sa invaliditetom u okviru ovog projekta – istakao je generalni sekretar Crvenog krsta/križa BiH Rajko Lazić. 

Predstavnici organizacija, potpisnica ugovora, iskazali su zahvalnost Crvenom krstu/križu na podršci te su izrazili nadu za uspješnu realizaciju planiranih aktivnosti u narednom periodu.

Konkurs je pokazao da postoji veliko interesovanje za ovu oblast, kao i da ima širok spektar procijenjenih potreba i osmišljenih aktivnosti čija realizacija je od izuzetne važnosti za starije osobe i/ili osobe sa invaliditetom u lokalnim zajednicama.

Udruženja koja su potpisala ugovore: Udruženje distrofičara Cazin, Udruženje Perspektiva plus Istočna Ilidža, UG „Sonata“ Trebinje, Udruženje Međunarodni forum solidarnosti BiH – EMMAUS, Informativni centar za osobe sa invaliditetom „LOTOS“ Tuzla, Organizacija amputiraca UDAS Republike Srpske Banja Luka, Centar za edukaciju i istraživanje „NAHLA“ Sarajevo, Udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“ Sarajevo, Udruga za promoviranje društvene solidarnosti « Srce za bližnje” Sarajevo, Udruženje „Centar za promociju cjeloživotnog učenja Erazmo“ Tuzla, Humanitarna udruga „Pruži mi ruku“ Ljubuški, saopćeno je iz CK u BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!