[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/doktor-hocko-003.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/100x73\/doktor-hocko-003.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/doktor-hocko-003.jpg","size":"48.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Dr. HOČKO ZA START: „Mi smo kolektivni završili za 12 dana dok oni štrajkuju 25 mjeseci, neozbiljni su“

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo u postupku preispitivanja reprezentativnosti Udruženja "Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo", a po zahtjevu Sindikata doktora medicine i stomatologije KS prošlog mjeseca je donijelo rješenje kojim se utvrđuje da Sindikat radnika u zdravstvu u KS nije reprezentativni sindikat za područje djelatnosti zdravstvene zaštite na području KS.

Podjećamo da su štrajk medicinskih radnika zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora koji traje od septembra 2019. pokrenuli upravo članovi Sindikata radnika u zdravstvu u KS.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, dr. Izet Hočko za portal Startbih.ba ističe kako su podnijeli zahtjev za preispitivanje reprezentativnosti Sindikata radnika u zdravstvu u KS iz razloga što je poznato da oni nemaju dovoljan broj članova.

 -Oni su nas do sada tužili nekoliko puta. Dva puta su nam oborili reprezentativnost, tužili su nas za dikriminatorski kolektivni ugovor, oborili nam Kolektivni ugovor, a pritom kriju od svog članstva da je Sud presudio da nije bilo diskriminacije. Mi smo sada tražili njihovo preispitavanje jer oni nisu predali dokumentaciju, a samim tim i ne mogu dokazati da su reprezentativni – kaže Hočko uz konstataciju kako im je shodno tome nadležno Ministarstvo poništilo reprezentivnost koju su dobili 2016. godine.

Naš sagovornik podsjeća da je prije godinu i po dana oformljen Sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo, a prije toga i Sindikat doktora medicine i stomatologije KS na čijem je čelu Hočko. Prema njegovim riječima, Sindikat koji vodi ima više od 1,200 članova dok Sindikat sestara i tehničara ima više od 800, odnosno ukupno oko 2,100 za koliko je, kako kaže, okvirno i smanjen broj članova Sindikata radnika u zdravstvu uz opasku da vjerovatno postoje pojedinačni slučajevi da je neko istovremeno član oba sindikata. Hoško napominje i kako postoji još i Sindikat zaposlenih Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koji je sindikat jedne ustanove, za razliku od druga tri koja sui kantonalni.

doktor-ho-ko-011.jpg
Dr. Izet Hočko

 

Na pitanje koliko članova ima Sindikat zaposlenih u zdravstvu, Hočko kaže kako s obzirom da nisu predali dokumentaciju, vjerovatno ni oni ne znaju tačan broj.

-Da oni hoće da potpišu kolektivni ugovor, potpisali bi ga davno. Isto kao što smo mi to uradili 2017. i 2019. Trebalo nam je samo 12 dana za potpisivanje. Ovo kod njih traje već treću godinu. U štrajku su već 25-ti mjesec, a ništa nisu uradili. Samim tim je sve rečeno. Očigledno je veći problem u njima nego u Ministarstvu zdravstva. Sada više i ne mogu voditi pregovore dok ne dokažu reprezentativnost. Koliko znam, oni su nakon oduzimanja reprezentativnosti tužili nadležno Ministarstvo i da se sada vodi upravni spor – kaže Hočko.

 Uskoro rješavamo za sva vremena pitanje reprezentativnosti 

Na naše pitanje gdje su u svemu tome pacijenti i koliko će još trajati štrajk zdravstvenih radnika koji su pokrenuli članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS zbog ne potpisivanja kolektivnog ugovora, dobili smo sljedeći odgovor.

-Opet podjećam da smo mi kolektivni ugovor završili za 12 dana, a ovo kod njih traje 25 mjeseci i niko ne zna koliko će još trajati. To je neozbiljno. Ali ovo i nije neki štrajk. Neozbiljno je. Što se našeg sindikata tiče mi se već dvije godine  trudimo da promjenimo Zakon o radu odnosno odredbe o reprezentativnosti sindikata. Trenutno smo na posljednjoj stepenici i vjerujem da će za mjesec dana to biti definitivno riješeno i da ćemo završiti pitanje reprezentativnosti. Sindikat radnika u zdravstvu  zanimaju samo tužbe, a ne vlastito članstvo. Da imaju želju da povećaju plate, to bi davno uradili. Ali mi ćemo definitivno sa usvajanjem novog Zakona riješiti pitanje reprezentativnosti to za sva vremena – uvjeren je naš sagovornik.

Kako nam pojašnjava,  po sadašnjem Zakonu o radu je protivustavno predviđeno da doktori trebaju činiti najmanje 30% u odnosu na ukupan broj zaposlenih u zdravstvu što je teoretski nemoguće jer ih trenutno nema ni 20%.

-Kada bi doslovno  svaki doktor bio član sindikata imali bismo oko 18,5%. Zato smo tražili da se taj procenat koji se odnosi na federalnu i kantonalnu reprezentativnost, smanji na 15%. U tom slučaju mi bi imali reprezentaivnost. U zdravtvu imamo više od 30% ne medicinskog kadra, a doktora oko 18,5%. Nama je sud oborio reprezentivnost, ali rješenje nije pravosnažno jer smo se žalili. Međutim nevjerovatno je i apsurdno da u KS reprezentativnost ima samo Sindikat Kliničkog centra iako je to sindikat kod jednog poslodavca. Ali njima je data kantonalna reprezentativnost prije nešto više od dvije godine što je protivzakonito – tvrdi naš sagovornik koji na kraju dodaje da se jednom stečena reprezentativnost preispituje samo u slučaju kada neko zatraži preispitivanje.

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!