[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/14\/trump.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/14\/100x73\/trump.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/14\/trump.jpg","size":"328.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Provje(t)reno / Provjereno

Donald Trump nominovan za Nobela? Nije lažna vijest!

Američki predsjednik Donald Trump nominovan je za Nobelovu nagradu za mir, otkrila su dva norveška zastupnika vladajuće partije norveškoj državnoj televiziji. Trump će biti nominovan za nagradu sljedeće godine, s obzirom da je rok za ovogodišnje nominacije završen u januaru.

Kao razlog naveli su historijski summit sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom u cilju denuklerizacije korejskog poluostrva. „Ono što se događa je historijski. Trump je napravio velik i važan korak u smjeru razoružanja, mira i pomirenja između Sjeverne i Južne Koreje “, rekao je Per-Vili Amundsen norveškoj televiziji NRK. 

Pokrenut je proces koji može doprinjeti obezbjeđivanju svjetskog mira na neko vrijeme“, kaže zastupnik Progresivne stranke koji je sa svojim kolegom nominovao Trumpa.

Komitet za dodjelu Nobelove nagrade sa sjedištem u Oslu, svake godine prima stotine nominacija iz cijelog svijeta, a među kandidatima u prethodnim godinama su između ostalih, bili i predsjednik Rusije Vladimir Putin kao bivši lider Kube Fidel Castro.

Pravo nominacije imaju političari, akademici, bivši pobjednici, direktori instituta za mirovna istraživanja i trenutni i budući članovi Odbora. U prethodnim godinama, ovu prestižnu nagradu dobijali su i predsjednik SAD-a Barack Obama, kao i borac za civilna prava Martin Luther King Jr. 

Prošlogodišnju nagradu dobio je ICAN, Svjetsko udruđenje za ukidanje nuklearnog oružja.

Podijelite ovaj članak!