[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/21\/aparat-za-mamografiju.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/21\/100x73\/aparat-za-mamografiju.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/21\/aparat-za-mamografiju.jpg","size":"59.85","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Domu zdravlja Zavidovići ustupljen mamografski aparat

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) donijela je odluku o ustupanju na trajno korištenje mamografskog aparata JU "Dom zdravlja" Zavidovići, čiju je nabavku finansirala Italijanska agencija za kooperaciju i razvoj (AICS) u okviru projekta "Od svjesnosti do liječenja: Žene glavni nosioci prava na zdravlje u BiH".

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić rekao je da je Vlada ovom odlukom završila sve pravne procedure za prvu fazu projekta, kojeg zajedno realiziraju Zeničko-dobojski kanton i partner iz italijanske regije Pijemonte - Udruženje tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju iz Torina, saopćeno je iz ZDK.

- Vrijednost aparata je gotovo 200.000 KM, koji smo po dogovoru ustupili na korištenje Domu zdravlja Zavidovići. Time smo i geografski pokrili područje ZDK i naš projekt skrininga raka dojke, koji je vrlo značajan - kazao je Jupić.

Projekt je započeo u februaru prošle godine, ali je pandemija virusa korona usporila njegovu realizaciju. Njime je predviđena nabavka ukupno dva digitalna mamografska aparata koji će biti smješteni u Kantonalnoj bolnici Zenica i Domu zdravlja Zavidovići, razvoj softverske aplikacije koja će objediniti sve podatke o karcinomu dojke, uz mogućnost pozivanja žena putem pisma, te edukacija specijalista radiologa iz ovog kantona u Torinu.

Ranije je Vlada ZDK-a, shodno preuzetim obavezama, izvršila nabavku jednog mamografskog aparata kojeg je ustupila Kantonalnoj bolnici Zenica.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!