[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/19\/vucic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/19\/100x73\/vucic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/19\/vucic.jpg","size":"59.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Dokumentarac o Vučiću: „Vladalac“ je tužna priča o pustoši koju proizvodi autokrata

Poslije emitovanja prve epizode dokumentarca „Vladalac“ reagovao je predsjednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, ali i poslanici vladajuće SNS koji su tražili reakciju REM-a. Autor serijala Slaviša Lekić poručuje da „Vladalac“ nije samo zapis o Aleksandru Vučiću, već i tužna priča o „pustoši koju prouzroku je autokrata okružen oholim pojedincima u vrhu vlasti“, piše beogradski list „Danas“.

„Propagandno smeće koje televizija N1 naziva dokumentarnim filmom o Aleksandru Vučiću pod nazivom „Vladalac“ predstavlja najgoru, najprimitivniju i najprizemniju moguću propagandu na kojoj bi im i Gebels pozavidio i ima jedan jedini cilj - širenje mržnje protiv predsjednika države. Moje pitanje je da li će Regulatorno tijelo za elektronske medije reagovati na ovu besprizornu hajku N1“, upitao je na početku jučerašnjeg zasjedanja Skupštine Srbije naprednjak Aleksandar Marković.

On je naveo i da je mazohista i da je do kraja odgledao tu emisiju i mogao je da vidi samo nevjerovatnu količinu laži, kleveta, neistina i uvreda, da je Vučić despot, lažov, destruktivan, toksičan, neuračunljiv, radioaktivan, ratni huškač, maltene ratni zločinac.

Marković je u svom izlaganju uvredljivo govorio o onima koji su u filmu govorili, novinarki Vesni Mališić, sociologu Zoranu Gavriloviću iz Birodija i psihologu Žarku Trebješaninu.

I Marjan Rističević, poslanik sa liste SNS, pitao je ministra kulture i informisanja ko finansira seriju „Vladalac“.

„Da li se to finansira od pretplate građana SBB, ili se finansira od strane Baškim Ulaja, vođe tropoljske mafije, za koga smo utvrdili da je finansirao urednika, ili direktora, kako se to zove, Jugoslava Ćosića. Dakle da li je to naručila albanska mafija ili albansko rukovodstvo.

N1 je piratska i neregistrovana televizija koja sem sebe prikazuje samo propalitete iz Saveza za Srbiju“, naveo je Rističević. On je imao pitanje i za, kako je rekao, „žutog Bujketa“ (Dragan Bujošević, direktor RTS), od koga je zatražio objašnjenje po kom kriterijumu se u u informativne emisije pozivaju poslanici.

Lekić je za FoNet rekao da, „bez obzira što je Aleksandar Vučić glavni junak ovog serijala, „Vladalac“ nije samo zapis o njemu već i tužna priča o „pustoši koju prouzrokuje autokrata okružen oholim pojedincima u vrhu vlasti i društvenom sunovratu ljudi u čije ime oni vladaju“.

„Da je bilo ko drugi, bez da je odgledao dokumentarni serijal „Vladalac“, ocjenio „da je tu riječ o četiri sata nepatvorene mržnje“, sa njim bi valjalo ući u ozbiljnu polemiku, ocjenio je Lekić. Ali, kako je tu tezu u „Ćirilici“ Milomira Marića zastupao lično Aleksandar Vučić, čovjek kome je, kako smatra Lekić, „zaobilaženje istine velika slabost“, bespredmetno je objašnjavati da je „Vladalac“ samo „dokumentovana i argumentovana naracija o uspjesima i padovima gotovo osam godina najmoćnijeg čovjeka u Srbiji“.

Osim „paušalne ocjene da je riječ o proizvodu mržnje“, Lekić podsjeća na zamjerke predsjednika i voditelja i zbog „crne pozadine“ i „mrtvačke muzike“, ističući da je „saglasan sa ovim oštroumnim kritičarskim opaskama“.

On napominje da te zamerke idu na„pleća rediteljke“, koja nije „uslišila njegovu molbu“ da serijal bude snimljen u ambijentu „Parova“, „uz nježnu pratnju tonova najvećih hitova Ace Lukasa“. Konačno, neistina je da „film“ traje četiri sata, „sem ako Aleksandar Vučić nije imao uvida u prvu, izvornu verzijuovog rada“, što Lekića „ne bi začudilo“, budući da je riječ o „dvije emisije od po sat i po“. „Bilo bi daleko bolje da se predsjednik oglasio posle druge epizode „Vladaoca“, smatra Lekić, koji vjeruje da bi „impresije bile konkretnije, i živopisnije, da ne kaže žučnije“.

Podsjećamo, dokumentarni film o Aleksandru Vučiću "Vladalac", emitovan iz dva dijela emitovan je na Televiziji N.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!