[{"img":"https:\/\/startbih.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","thumb":"https:\/\/startbih.ba\/assets\/images\/default\/300x300\/no_photo.png","full":"https:\/\/startbih.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"395.83","dimensions":{"width":770,"height":460}}]
Vijesti / Svijet

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 16.sep.2016

1620. - Brod "Mayflower" krenuo je iz engleske luke Sautempton sa putnicima koji će osnovati Plymouth, prvu stalnu englesku koloniju u Americi.

1647. – Pogubljen je Salih-paša Nevesinjac, veliki vezir Osmanlijskog carstva.

1810. - Masovnim ustankom seljaka koje su predvodili Miguel Hidalgo y Costilla i José María Morelos u Meksiku je počela borba za nezavisnost od španskih kolonizatora, završena sticanjem nezavisnosti 1821. Datum izbijanja ustanka slavi se u Meksiku kao Dan nezavisnosti.

1847. - Kuća u kojoj je živio William Shakespeare, u engleskom gradu Stratford Upon Avon, otkupljena je da bi se sačuvala kao Shakespearov muzej.

1859. - Škotski istraživač David Livingstone u istočnoj Africi otkrio veliko jezero Njasa, koje sada dijele Malavi, Tanzanija i Mozambik.

1908. - Beč i Moskva su se sporazumjeli da se Austro-Ugarska ne protivi otvaranju Bosfora za ruske brodove, a Rusija austrougarskoj aneksiji Bosne i Hercegovine, čime je okončana Aneksiona kriza. Rusija i Srbija su pod pritiskom Austro-Ugarske i Njemačke u martu 1909. priznale aneksiju.

1926. - Rođen je B.B. King, legendarni američki bluz pjevač, autor i gitarista.

1931. - Italijanske kolonijalne snage zarobile su i potom pogubile libijskog nacionalnog vođu Omara Mukhtara.

1941. - Iranski šah Reza Kan Pahlavi abdicirao je u korist 22-godišnjeg princa Mohameda Reze. Abdikaciju su iznudili Velika Britanija, SAD i SSSR, zbog šahove pronjemačke politike.

1945. - Posljednji ostaci japanske armije se na kraju Drugog svjetskog rata predali u Hongkongu britanskim snagama.

1955. - Vojnim udarom zbačen je sa vlasti predsjednik Argentine Huan Peron. Nakon 18 godina provedenih u egzilu Peron se vratio u Argentinu 1973., kada je formirana peronistička vlada Hectora Campore i iste godine ponovo postao predsjednik Argentine. Poslije njegove smrti 1974. zamjenila ga je supruga Izabela Peron.

1963. - Malaja, Sjeverni Borneo, Saravak i Singapur osnovali su Maležansku federaciju.

1966. - Izvođenjem opere Samjuela Barbera "Antonije i Kleopatra", otvorena je nova zgrada Metropliten opere u Linkolnovom centru u Njujorku.

1977. - U Parizu je u 53. godini umrla grčka operska pjevačica Maria Callas, proslavljeni sopran ("Norma", "Toska") i poznata ličnost u svjetskim mondenskim krugovima.

1979. - Afganistanski predsjednik Nur Muhamed Taraki svrgnut je sa vlasti u državnom udaru na čijem čelu je bio komunista, premijer Hafizullah Amin.

1987. - Na današnji dan predan je na potpisivanje Montrealski protokol o zaštiti ozonskog omotača. Potpisalo ga je 196 zemalja svijeta. Smatra se najuspješnijim međunarodnim dogovorom na području zaštite prirode. Rezultati su prilično ohrabravajući. Smanjila se količina plinova štetnih za ozonski omotač, a postoje i rani znakovi oporavka ozonskog omotača u stratosferi. Pretpostavlja se da će se, u slučaju pridržavanja protokola, ozonski omotač obnoviti do 2050. godine.

2001. - Kina poslije 15 godina pregovora primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Podijelite ovaj članak!