[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/23\/na-dan-54.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/23\/100x73\/na-dan-54.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/23\/na-dan-54.jpg","size":"610.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Dogodilo se na današnji dan

 

638. – Stupio na snagu islamski kalendar, prema odredbi drugog halife Omera, a računanje počinje od Hidžre, odnosno selidbe Muhammeda iz Mekke u Medinu. Navedeni kalendar je 10 ili 11 dana kraći od gregorijanskog, zavisno od godine do godine.

1719. – Ujedinjenjem Vaduza i Šelenberga stvorena je kneževina Lihtenštajn.

1793. – Rusija i Pruska sporazumile su se o drugoj podjeli Poljske.

1831. – Prihvaćena je Zastava Belgije, nakon što se Belgija 1830. godine osamostalila od Nizozemske.

1937. – Prva grupa od tridesetak Jugoslovena otišla je u Španiju da se bori protiv fašizma. U republikanskoj armiji borilo se oko 1.300 Jugoslavena, a od njih je 670 poginulo.

1941. – Charles Lindbergh predložio je pakt SAD-a s Hitlerom.

1968. – Mornarica Sjeverne Koreje u teritorijalnim vodama zarobila američki brod “Pueblo” – ploveću špijunsku stanicu s uređajima za prisluškivanje i dešifrovanje.

1997. – Beogradski studenti su vatrometom, pištaljkama i trubama obilježili stoti sat neprekidnog stajanja pred policijskim kordonom u Kolarčevoj ulici u centru Beograda. Policija je od 24. decembra počela da spriječava studentske i građanske antirežimske demonstracije koje su počele 20. novembra zbog falsifikovanja rezultata na lokalnim izborima u Srbiji.

1997. – Madeleine Albright postala je prva žena državna tajnica.

2000. – Više od milion demonstranata prošlo je kroz centar Madrida protestvujući zbog eskalacije nasilja baskijske separatističke grupe ETA, u čijim je nasilničkim akcijama tokom 32 godine ubijeno oko 800 ljudi.

2002. – U Parizu je u 71. godini umro jedan od najpoznatijih francuskih i svjetskih sociologa Pierre Bourdieu, pokretač pravca kritičke sociologije novog doba, žestoki kritičar neoliberalizma i globalizacije. Njegovo knjiga “Mizerija svijeta” (1993.) doživjela je komercijalni uspjeh kao nijedno drugo djelo iz oblasti sociologije.

2003. – U Boliviji su ugledni biznismeni uputili apel vladi da odmah proglasi vanredno stanje i time okonča proteste širom zemlje. Osam osoba je poginulo tokom demonstracija stotine hiljada ljudi koji su su danima blokirali autoputeve zahatijevajući smanjenje siromaštva.

2004. – Evropska sonda “Mars Express” detektovala vodu u formi leda na južnom polu planete Mars.

2013. – U Katalonskom parlamentu donesena Deklaracija o suverenosti i pravu na određenje naroda Katalonije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!