[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/22\/na-dan-5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/22\/100x73\/na-dan-5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/22\/na-dan-5.jpg","size":"699.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Dogodilo se na današnji dan

 

 

1771. – Španija je ustupila Foklandska ostrva Velikoj Britaniji.

1793. – Francuskom kralju Luju Šesnaestom – koga je u septembru 1792. revolucionarni Konvent svrgao s prijestola, a zatim zbog veleizdaje osudio na smrt – u Parizu je na giljotini odrubljena glava. Na prijesto je stupio 1774. i formalno ostao tri godine poslije izbijanja Francuske revolucije.

1840. – Prvi britanski doseljenici stigli su na Novi Zeland.

1871. – U Parizu su izbile demonstracije radnika koje su pod vođstvom francuskog revolucionara Luja Ogista Blankija prerasle u ustanak protiv vlasti, koja je pripremala predaju grada pruskim trupama. Vlasti su odbacile zahtjev ustanika da stvore Komunu radi otpora pruskoj vojsci i na pobunjenike su poslale dva bataljona mobilne garde koji su ispred gradske vijećnice otvorili vatru i u krvi ugušili ustanak. Vlada je potom proglasila opsadno stanje i zabranila sve skupove, a ministar inostranih poslova Žil Favr potpisao je u njeno ime 28. januara akt o kapitulaciji.

1905. – Carske trupe pucale su u Petrogradu na demonstrante, uglavnom radnike, koji su u maršu krenuli na carski Zimski dvorac, zahtijevajući demokratske slobode, kraj rata s Japanom i uspostavljanje ustavotvorne skupštine. U “krvavoj nedjelji”, kako je kasnije nazvan taj dan, ubijeno je najmanje 500, a ranjeno više hiljada ljudi.

1980. – Sovjetski nuklearni fizičar, poznati disident, Andrej Saharov, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1975., uhapšen je i protjeran iz Moskve. Zalagao se za građanska prava i reformu SSSR-a.

1997. – Kancelar Njemačke Helmut Kohl i premijer Češke Vaclav Klaus potpisali su deklaraciju o pomirenju dvije susjedne zemlje, čime je formalno stavljena tačka na istorijske sporove, odnosno nacističku okupaciju Čehoslovačke u Drugom svjetskom ratu i protjerivanje Nijemaca iz Sudetske oblasti poslije završetka rata.

1998. – Snage SFOR-a su u Bijeljini uhapsile su Gorana Jelisića, koji je pred Tribunalom u Hagu osuđen na 40 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, genocid i kršenje zakona rata na području Brčkog.

2002. – Rusija zabranjuje emitiranje programa jedinim neovisnim televizijskim stanicama, čime Kremlj dobija medijski monopol, prvi put od sovjetskog doba.

2002. – Bosna i Hercegovina postala punopravna članica Parlamentarne skupštine Savjeta Europe.

2008. – Irački parlament usvaja zakon kojim se mijenja zastava iz vremena Sadama Huseina.

2012. – Na referendumu o pristupanju Hrvatske, Evropskoj uniji, građani Hrvatske i hrvatsko iseljeništvo, izjasnilo se dvotrećinskom većinom za ulazak u EU, koji je predviđen 1. jula 2013. godine.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!