[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/12\/na-dan-2_1.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/12\/100x73\/na-dan-2_1.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/12\/na-dan-2_1.png","size":"1,023.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Dogodilo se na današnji dan

 

627. – Bitka kod Ninive u kojoj bizantski car Heraklije odnosi pobjedu nad Perzijancima, kojom je odlučen ishod najvećeg i posljednjeg od svih bizantsko-perzijskih ratova.

1574. – Umro je Selim II, sultan Osmanlijskog carstva od 1566. do 1574. Naslijedio ga je Murat III.

1800. – Washington je postao glavni grad SAD-a.

1804. – Španija je objavila rat Britaniji.

1873. – U Srbiji uveden dinar kao novčana jedinica, čime je otklonjen monetarni haos i upotreba više od 40 vrsta tuđeg metalnog novca – dukata, forinti, talira. Dinar je uzet za novčanu jedinicu, jer je taj naziv postojao na Balkanu od starog Rima.

1894. – Japanske trupe otpočele su invaziju Koreje.

1901. – Začetnik radiotehnologije Guglielmo Marconi uspijeva poslati prvi radiosignal preko Atlantika.

1911. – Delhi je postao glavni grad Indije.

1913. – Slika “Mona Lisa” Leonarda da Vincija pronađena je u Firenci, dvije godine pošto je bila ukradena iz muzeja Louvre u Parizu. U 60-tim i 70-tim godinama Mona Lisa je bila izložena i u New Yorku, Tokiju i Moskvi. Danas se nalazi iza neprobojnog stakla u muzeju Louvre u Parizu.

1915. – Rođen je Frank Sinatra američki pjevač i glumac italijanskog porijekla. Autor je stotinjak albuma, a nastupio je u 58 filmova. Za najbolju sporednu ulogu u filmu ¨Odavde do vječnosti¨ 1953. dobija Oscara. Svojim stilom života, brakovima, avanturama, sklonošću ka alkoholu i navodnim vezama s mafijom Sinatra je punio stranice žutog tiska.

1915. – Poletio “Junkers J1” prvi avion načinjen u potpunosti od metala, kojeg je napravio Nijemac Hugo Junkers.

1920. – Konstituisana je Ustavotvorna skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Rad skupštine, kojom je predsjedavao hrvatski političar Ivan Ribar, trajao je više od šest mjeseci i okončan je donošenjem Vidovdanskog ustava 28. juna 1921.

1927. – Lav Trocki isključen iz Komunističke partije, a Staljin postao neprikosnoveni lider SSSR-a.

1933. – Nacionalsocijalistička radnička partija Adolfa Hitlera dobila izbore i preuzela vlast u Njemačkoj.

1940. – Kraljevina Jugoslavija je potpisala s Mađarskom ugovor o “vječnom prijateljstvu”, koji je Budimpešta pogazila poslije manje od pola godine, okupiravši Bačku ubrzo po agresiji nacističke Njemačke na Jugoslaviju u aprilu 1941. Mađarski predsjednik vlade i potpisnik Ugovora o prijateljstvu s Kraljevinom Jugoslavijom, grof Pal Teleki, je 3. aprila 1941. kada je postalo jasno da će Mađarska učestvovati u napadu na Jugoslaviju, izvršio samoubistvo, smatrajući da je osramoćen pošto je njegova riječ pogažena.

1947. – Narodna skupština Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine donijela je odluku da se formira i osnuje Arhiv BiH kao prva institucija Bosne i Hercegovine koja će imati zadatak da se bavi prikupljanjem, čuvanjem, zaštitom, obradom i davanjem na korištenje arhivske građe.

1963. – Kenija proglašava neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva.

1969. – Grčka se povukla iz Savjeta Evrope i time izbjegla da zbog vojnog režima i kršenja ljudskih prava bude izbačena iz te evropske institucije.

1979. – Grupa generala izvršila vojni udar u Južnoj Koreji i preuzela vlast.

2000. – Etiopija i Eritreja potpisale su mirovni sporazum kojim je zvanično okončan dvogodišnji rat između dvije zemlje, u kojem je život izgubilo na desetine hiljada ljudi.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!