[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/20\/na-dan-51.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/20\/100x73\/na-dan-51.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/20\/na-dan-51.jpg","size":"511.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Dogodilo se na današnji dan

 

917. – Bugarski car Simeon I pobijedio u ratu protiv Bizantije.

1893. – Otvorena je parobrodarska linija uz istočnu obalu Jadrana Trst-Kotor.

1901. – Rođen je italijanski pesnik Salvatore Quasimodo, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1959. (“Vode i zemlje”, Dati i imati, Miris eukaliptusa, Život nije san).

1914. – U prvom svjetskom ratu Nijemci su okupirali Bruxelles.

1940. – U Mexico Cityju smrtno je ranjen ruski revolucionar Lav Davidovič Bronštajn, poznat kao Lav Trocki, jedan od vođa Oktobarske revolucije. Ubistvo je planinarskim pijukom izvršio španski komunista Ramon Merkader, po Staljinovom nalogu. Trocki, koji je po dolasku Staljina na vlast bio njegov blizak saradnik, a potom žestok protivnik, podlegao je ranama narednog dana.

1949. – Mađarska skupština prihvatila je sovjetski model državnog uređenja i promijenila naziv države u Narodna Republika Mađarska.

1964. – Rođen je pjevač Dino Dvornik.

1968. – Sovjetska armija i trupe ostalih zemalja Varšavskog pakta, izuzev Rumunije, prešle granicu Čehoslovačke pred ponoć, započevši invaziju radi gušenja “Praškog proljeća”, demokratskih socijalističkih reformi koje je predvodio lider čehoslovačke Komunističke partije Aleksandar Dubček.

1975. – NASA lansirala Viking 1 prema Marsu.

1977. – SAD su lansirale svemirsku letjelicu Voyager 2.

1988. – U Titogradu (Podgorici) i Kolašinu počeli su masovni mitinzi protiv tadašnjeg komunističkog rukovodstva Crne Gore.

1991. – U Moskvi je uveden policijski čas, Boris Jeljcin ukazom je preuzeo komandu nad oružanim snagama SSSR lociranim u Rusiji, nakon što su komunističke snage pokušale da u noći između 19. i 20. avgusta izvrše državni udar i obore s vlasti posljednjeg lidera SSSR Mihaila Gorbačova.

1991. – Parlament sovjetske baltičke republike Estonije objavio punu nezavisnost od Moskve.

1994. – Na Palama, Republika Srpska i Republika Srpska Krajina proglasile su ujedinjenje i usvojile dokument o prisajedinjenju SR Jugoslaviji.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!