[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/16\/na-dan-5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/16\/100x73\/na-dan-5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/16\/na-dan-5.jpg","size":"699.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Dogodilo se na današnji dan

 

1717. – U bici kod Beograda, u austrijsko-turskom ratu, princ Eugen Savojski potukao je tursku vojsku i zauzeo Beograd. Požarevačkim mirom, koji je uslijedio 1718. Austriji je pripala sjeverna Srbija, Banat i sjeverna Bosna.

1819. – Pokolj kod Peterlooa: u masovnim prosvjedima engleske sirotinje izazvane visokom nezaposlenošću i oskudicom hrane, na Poljani sv. Petra (St. Peter field) britansko konjaništvo pobilo 11-15 prosvjednika, a ozlijedilo njih 400-700.

1919. – Obrazovana je vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pod predsjedništvom Ljube Davidovića, sastavljena od predstavnika Demokratske stranke i Socijaldemokratske partije.

1920. – Rođen je američki književnik Charles Bukowski.

1921. – Upadom u bivšu koloniju Carske Rusije, te protjerivanjem bjelogardejaca i kineskih i mongolskih postrojbi, boljševici osnivaju državu Tannu Tuva u južnom Sibiru, na granici s Kinom i Mongolijom. Glavni grad Belocarsk mijenja ime u Kyzyl, što na turkijskom znači crveni. Država je bila neovisna sve do 1944. godine, kada ju je anektirala Rusija. Danas je ova država članica Ruske federacije.

1944. – Na ostrvu Vis u Drugom svjetskom ratu nastavljeni su pregovori Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije i izbjegličke jugoslovenske vlade, koja se obavezala da Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije prepusti svu savezničku pomoć, raspusti oružane snage u inostranstvu i javno se odrekne Draže Mihailovića i četnika. Pristala je i da u sastav NOVJ bude uključena ratna mornarica bivše Jugoslavije koja se nalazila na Malti pod upravom savezničke flote.

1953. – U Iranu je pokušan državni udar, a šah Mohamed Reza Pahlavi je pobjegao iz zemlje. Poslije tri dana, premijer Mohamed Mosadek je srušen, a šah se vratio na prijesto uz angloameričku pomoć.

1960. – Kipar je stekao nezavisnost od Velike Britanije, a arhiepiskop Makarios postao je prvi predsjednik Republike.

1974. – Stupio je na snagu prekid vatre, postignut posredstvom UN, između kiparskih Grka i turskih snaga koje su 20. 7. izvršile desant na sjeverni deo ostrva. Jedna trećina Kipra ostala je pod turskom vlašću.

1977. – Umro je američki pjevač Elvis Presley.

1995. – Stupio na snagu mirovni sporazum u Čečeniji, nakon što su manje grupe čečenskih pobunjenika predale oružje, a ruske trupe počele povlačenje sa linije fronta.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!