[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/19\/na-dan-77_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/19\/100x73\/na-dan-77_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/19\/na-dan-77_1.jpg","size":"711.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Dogodilo se na današnji dan

1870. – Francuska je objavila rat Pruskoj, koja će je u Francusko-pruskom ratu potući do nogu.

1900. – Otvorena je pariška podzemna željeznica (metro).

1937. – U Beogradu je došlo do sukoba policije i demonstranata (“krvava litija”) koji su protestovali zbog podnošenja skupštini na ratifikaciju konkordata izmedju Vatikana i Kraljevine Jugoslavije. Konkordat je potpisan u julu 1935, ali zbog otpora javnog mnjenja nije stupio na snagu.

1947. – Ubijeni su burmanski premijer Aung San i šest ministara. Atentat su izvršili politički protivnici tokom zasjedanja vlade.

1956. – Lideri Jugoslavije, Indije i Egipta – Josip Broz Tito, Jawaharlal Nehru i Gamal Abdel Nasser, potpisali su Brionsku deklaraciju o zajedničkoj protivblokovskoj politici, što je označilo početak stvaranja Pokreta nesvrstanih zemalja.

1974. – Španski diktator Francisco Franco zbog bolesti je privremeno predao vlast princu Juanu Karlosu, koji je 1975, poslije Francove smrti, postao kralj Španije.

1980. – U Moskvi su otvorene 22. Olimpijske igre, koje je bojkotovalo više od 40 zemalja zbog sovjetske invazije na Avganistan.

1994. – Narodna Skupština Republike Srpske odbila je Plan teritorijalnog razgraničenja u Bosni i Hercegovini koji je početkom mjeseca Kontakt grupa ponudila zaraćenim stranama. SR Jugoslavija, od koje se očekivalo da utiče na bosanske Srbe da prihvate predloženi plan, kažnjena je pooštravanjem međunarodnih sankcija, a u Bosni i Hercegovini je nastavljen rat.

1995. – VRS u sadejstvu sa SVK i NO APZB, potpomognuti svježim snagama pristiglim iz tadašnje Jugoslavije, počinju najjaču ofanzivu “Spržena zemlja” na bihaćki okrug.

1996. – U Atlanti nezavisna Bosna i Hercegovina po prvi put učestvuje u Olimpijskim igrama.

1996. – Na zahtjev međunarodnih predstavnika u posljeratnoj Bosni i Hercegovini predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić podnio je ostavku na sve javne funkcije.

1997. – Irska republikanska armija objavila primirje u svojoj 28-godišnjoj kampanji protiv britanske vlasti u Sjevernoj Irskoj.

2002 – Italija je pristala da vrati prastari obelisk koji su fašističke trupe iznijele iz Etiopije, prije gotovo 65 godina, čime je okončan jedan od najvećih diplomatskih sukoba Rima.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!