[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/15\/na-dan-35.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/15\/100x73\/na-dan-35.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/15\/na-dan-35.jpg","size":"376.57","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Dogodilo se na današnji dan

 

1799. – Otkrivena Ploča iz Rosette, na temelju koje je Jean Francois Champollion dešifrirao hijeroglife.

1881. – Austrijski car Franjo Josip I. potpisuje Reskript o ujedinjenju Vojne Krajine s kraljevinom Hrvatskom.

1918. – Snage Osovine pokrenule opštu ofanzivu pod komandom njemačkog generala Eriha fon Ludendorfa. Time je počela Druga bitka na Marni u Prvom svjetskom ratu i posljednji pokušaj Centralnih sila da nadvladaju snage Antante na zapadnom frontu. Bitke na Marni poznate su kao jedna najvećih klanica u ljudskoj istoriji.

1941. – Prvi put upotrijebljene „kaćuše“, prvo raketno oružje uvedeno u ratna dejstva. To plotunsko raketno oružje upotrijebljeno je u Bici kod Orše u Drugom svjetskom ratu.

1945. – Italija u Drugom svjetskom ratu formalno objavila rat doskorašnjem savezniku Japanu.

1974. – Grupa grčkih oficira u kiparskoj Nacionalnoj gardi i pristalica pripajanja Kipra Grčkoj, izvršila vojni udar zbacivši sa vlasti predsjednika i arhiepiskopa Makariosa. Vlast je preuzeo Nikos Sampson, bivši lider stranke EOK, a arhiepiskop Makarije privremeno napustio Kipar.

1975. – Sojuz 19 i Apolo 18 lansirani u orbitu oko Zemlje, u okviru sovjetsko-američkog programa kojim je predviđeno njihovo spajanje u svemiru.

1990. – Umro je jugoslovenski i bosanskohercegovački književnik Zaim Topčić.

1992. – U Beogradu održan skup pod nazivom „Žuta traka“, čiji je cilj bio protest protiv diskriminacije i prijetnji pripadnicima drugih etničkih grupa. Skup su organizovali nevladina organizacija Centar za antiratnu akciju i stranka Građanski savez Srbije, a neposredan povod za protest bilo je prisilno iseljavanje Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci.

1999. – Kina zvanično objavila da posjeduje tehnologiju za pravljenje neutronske bombe.

2014. – Brazil, Indija, Kina i Rusija osnovale Banku za razvoj BRIC zemalja.

2016. – Lokaliteti stećaka u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji proglašeni su Svjetskom baštinom UNESCO-a.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!