[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/08\/na-dan-89.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/08\/100x73\/na-dan-89.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/08\/na-dan-89.jpg","size":"486.25","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Dogodilo se na današnji dan

 

70. – Rimljani su u Judejskom ratu osvojili i razrušili Jerusalim. Od ruševina je sačuvan samo zapadni zid velikog jevrejskog hrama (“zid plača”).

1497. – Vasco de Gama portugalski moreplovac kreće iz Lisabona sa ekspedicijom od četiri broda na putovanje, tada, u nepoznate vode. Otkriva morski put za Indiju oko Rta Dobre Nade.

1809. – U Krapini je rođen Ljudevit Gaj (1809.- 1872.) hrvatski pisac, novinar, političar i centralna ličnost Ilirskog pokreta.

1822. – Engleski pisac Percy Bysshe Shelley, jedan od najboljih liričara engleskog jezika, utopio se o u moru kod italijanskog grada Livorno. Izuzetno obrazovan, vrstan poznavalac filozofije, književnosti i nauke, romantičarski slobodouman, borac protiv tradicije, povlastica i tiranije, unio je u englesku poeziju notu slobode i duhovne smjelosti. U poemi “Kraljica Mob” izrazio je revolucionarno osjećanje “protiv kraljeva, sveštenika i političara”, a u “Pobuni islama” nadu u bolju budućnost ljudskog roda. Ostala djela: pjesničke drame “Čenči”, “Oslobođeni Prometej”, lirske pjesme “Ševa”, “Oblak”, “Oda zapadnom vjetru”, esej “Odbrana poezije”.

1858. – Velika Britanija proglasila je pobjedu nad indijskim ustanicima, nakon čega je ukinuto Carstvo mogula i likvidirana Istočnoindijska kompanija, a Indija je stavljena pod neposrednu upravu britanske krune.

1920. – U ofanzivi Crvene armije kod Rovna u Ukrajini poginuo je revolucionar Aleksa Dundić, pomoćnik komandanta puka Šeste konjičke divizije Crvene armije, heroj Oktobarske revolucije. Kao dobrovoljac srpske vojske u Prvom svjetskom ratu je, poslije ranjavanja, pao u austrougarsko zarobljeništvo, odakle je prebjegao u Rusiju i pridružio se Crvenoj armiji. Postao je čuven po hrabrosti i među prvima je odlikovan “Ordenom crvene zastave”. Kao znak priznanja urna s njegovim pepelom je položena u zidine Kremlja, a u Rovnu mu je podignut spomenik.

1940. – Vlada Norveške u Drugom svjetskom ratu emigrirala u London, pošto je norveška vojska kapitulirala poslije 62 dana otpora invazionim snagama nacističke Njemačke.

1979. – Student David Jewitt, koji će kasnije postati poznati astronom, otkriva Adrasteju, drugi Jupiterov najbliži poznati satelit.

1997. – Lideri NATO-a saglasili se u Madridu da u prvom krugu proširenja alijanse u članstvo prime Poljsku, Češku i Mađarsku, a Sloveniju i Rumuniju naimenovali za glavne kandidate u drugom krugu 1999. godine.

1999. – Iranske vlasti zabranjuju izlazak novina reformista u Teheranu, što izaziva nasilje i sedmodnevne proteste studenata i tvrdokornih protivnika vladajućeg režima.

2007. – Objavljen je spisak sedam svjetskih čuda, sedam veličanstvenih ljudskih dostignuća u arhitekturi i građevinarstvu: Kineski zid, rimski Koloseum, Taj Mahal, Machu Picchu, kip Krista Iskupitelja, grad Petra i Chichen Itza.

2007. – Ruske sigurnosne službe objavljuju otkriće dokumenata o milijunama žrtava sovjetske represije u periodu 1920. – 1950. godine.

2014. – Tokom operacije “Zaštitni rub”, izraelska vojska počela s napadima na Gazu. U ovoj operaciji je izginulo oko 1500 Palestinaca dok je 7500 ranjeno. Na strani Izraela je poginulo 56 vojnika i 6 civila.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!