[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/13\/fna-76832.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/13\/100x73\/fna-76832.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/13\/fna-76832.jpg","size":"405.95","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

'Doba 2018' - Simulacija rada državnog nivoa vlasti u BiH u Drugoj gimnaziji

SARAJEVO, 13. april 2018

Trodnevna simulacija rada bosanskohercegovačkog državnog nivoa vlasti, druga u nizu, jučer je počela u Drugoj gimnaziji Sarajevo.

Deset timova iz Maglaja, Livna, Mostara, Tuzle, Bosanske Krupe, Banja Luke, Donjeg Vakufa, Brčko Distrikta i Sarajeva okupilo se u Sarajevu gdje su podijeljeni u šest komisija radili na izradi prijedloga zakona.

U poslijepodnevnim satima učenici će u Švedskom amfiteatru Mašinskog fakulteta, na simulaciji Predstavničkog doma BiH pokušati izglasati pripremljene zakone.

Profesorica Adila Salibašić, koordinatorica projekta "Doba", izjavila je da taj projekt okuplja veliki broj srednjoškolaca koji kroz rad na projektnim aktivnostima, kao i učešćem na debatama, razvijaju vješinu argumentovanog kazivanja, kulturu dijaloga, ali i organizacione i liderske vještine, i još mnogo toga, u zavisnosti od njihovih sklonosti.

- Dosadašnje iskustvo nam je pokazalo da stariji srednjoškolci, ukoliko im se stvore okolnosti, rado uče i pokazuju visok stepen odgovornosti i predan rad. Nisu nezainteresovani kako se o njima često govori. Naprotiv, vrlo su ozbiljni i osposobljeni da kroz istraživanje pronalaze prave informacije i koriste se njima u želji da afirmišu vrijednosti u društvu u kojem žive - istakla je Salibašić.   

Cilj projekta je da kroz praktično upoznavanje sa samo jednim nivoom vlasti u BiH - državnim nivoom, sa svim njegovim prednostima i nedostacima, mladi razviju kompetencije i vještine prijeko potrebne za uspostavljanje saradnje sa i među ljudima različitih interesa, predispozicija i htijenja.  

Projekt je realiziran pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Bosni i Hercegovini i Općine Centar Sarajevo, saopćio je Tim "Doba".

Podijelite ovaj članak!