[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/05\/cf.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/05\/100x73\/cf.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/05\/cf.jpg","size":"107.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Djevojka u seniorskom muškom timu u Holandiji!

Vladajuće tijelo holandskog fudbala je dalo dozvolu 19-godišnjoj Eli Fokemi da se pridruži fudbalskom klubu Foarut, koji igra u četvrtom rangom takmičenju.

Taj pilot program bi mogao da dovede do promjene kojom će većem broju fudbalerki biti omogućeno da igraju u ’kategoriji’ muškog fudbala.

Fudbalska asocijacija Holandije se zalaže za raznolikost i jednakost“, rekao je šef za razvoj vladajućeg tijela holandskog fudbala Art Lengeler, „Vijerujemo da treba da bude prostora za sve na svaki način u fudbalu“.

Lengeler je, takođe, potvrdio da Fudbalska asocijacija svake godine dobija zahtjeve fudbalerki da im se omogući da igraju u muškom fudbalu.

U ovim slučajevima postoji lijep sportski izazov koji nismo želeli da blokiramo. Zbog toga smo pokrenuli ovaj pilot program. Iskustvo će nam reći da li i kako funkcioniše, a na osnovu toga bismo mogli da promjenimo propise“, naglasio je Lengeler.

Miješoviti timovi u holandskom fudbalu postoje još od 1986. godine, ali po sadašnjim pravilima samo dijevojke do 19 godina mogu da igraju u muškim timovima. To ujedno znači da bi Fokema morala da se zadovolji igranjem u ’kategoriji B’ da nije pomenutog pilot programa.

Bilo mi je žao što neću moći da igram za tim i slijedeće godine. Iz Fudbalske asocijacije su me uvek savjetovali da igram sa momcima dokle god je to moguće, a zašto i ne bi bilo? Biće to veliki izazov, ali me to uzbuđuje. Ne usuđujem se da predvidim kako će sve proći, ali sam presrećna što ću učestvovati u ovom pilot programu“, rekla je Ele.

izvor:sport klub

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!