[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/19\/douglas-quinby.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/19\/100x73\/douglas-quinby.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/19\/douglas-quinby.jpg","size":"52.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Divovi da pomognu male: Google i Facebook oglašavanjem mogu spasiti globalni turizam od propasti

Douglas Quinby, izvršni direktor Arival-a jednog od najvećih autoriteta u oblasti globalnog istraživanja u turističkom sektoru, smatra da bi Google i Facebook trebali biti fleksibilni, razmotriti i pomoći svojim turističkim oglašivačima u pokušaju da prežive pad prouzrokovan koronavirusom.

On preporučuje da bi zbog koronavirusa Google i Facebook trebali uzvratiti uslugom i „kreditirati“ buduće oglašavanje turističkih operatera.

Quinby je rekao da je najava Facebooka od 17. marta o inicijativi u iznosu od 100 miliona američkih dolara za pomoć malim preduzećima "dobrodošao, ali mali prvi korak na dugom putu".

"Google i Facebook postali su nevjerovatno važni partneri turističkoj industriji širom svijeta. Oni su u velikoj mjeri profitirali od preuzimanja rizika tih preduzeća u proteklom desetljeću", rekao je. "Sada je vrijeme da se pokažu i daju svoj doprinos podrškom ugroženim oglašivačima iz oblasti turizma."

Najnovija istraživanja Arivala procjenili su vrijednost turističkog sektora na 254 milijarde dolara u 2019. Godini.

Veliko istraživanje Arival-a je pokazalo porazne statističke podatke.

  • 28% svih operatora je u velikom riziku od propasti poslovanja u naredna tri mjeseca
  • 46% je u riziku ukoliko ne dođe do ooravka u narednih šest mjeseci
  • 37% svih rezervacija za 2020. je otkazano
  • 73% svih operatera je evidentiralo pad rezervacija u odnosu na prošlu godinu
  • 52% je prosječan pad

„Ovi podaci pokazuju da je industrija u stanju traume, a biće samo gore" – kazao je Quinby.

Usporedbe radi, Google i Facebook su dvije najveće kompanije na svijetu koje su zajedno prihodovale 204 milijarde dolara u 2019. i sada je vrijeme da veliki pomognu malima, kazao je Quinby koji je istovremeno pokrenuo i peticiju ovim povodom koju namjerava prezentovati i pomenutim divovima Google-u i Facebook-u.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!