[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/19\/venecijanski-festival.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/19\/100x73\/venecijanski-festival.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/19\/venecijanski-festival.jpg","size":"124.24","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Dimitrovski: Odluka žirija na Venecijanskom festivalu je sve akreditovane novinare i filmske kritičare zaista iznenadila

U narednom dijelu, u potpunosti prenosimo njegov osvrt novinara i filmskog kritičara povodom Venecijanskog festivala i dodjele priznanja "Zlatni lav". 

 79. međunarodni filmski festival u Veneciji može dobiti "prolaznu" ocjenu, a "Zlatni lav" za najbolji film dokumentarcu "Sva ljepota i krvoprolice" Laure Poitras niko nije očekivao, dio je osvrta Duška Dimitrovskog na završeni festival. 

Piše: Duško Dimitrovski

Naime, dugo vremena su kao favoriti za tu najznačajniju nagradu, sa vise ili manje opravdanja, bili isticani filmovi: "Bones and All" jednog od najboljih savremenih italijanskih sineasta Luce Guadagnina, "Argentina, 1985" mladog ali vec internacionalno afirmisanog argentinskog reditelja Santiaga Mitre, "Love Life" Koji Fukade iz Japana, te "Saint Omer" već afirmisane reditljice dokumentarnih filmova Alice Diop, Francuskinje, senegalskog porijekla.

I pored svih tih filmova evidentne izuzetno izražene umjetničke vrijednosti, Žiri u sastavu: Julianne Moore (Sjedinjene Američke Države), Mariano Kohn (Argentina), Leonardo Di Constanzo (Italija), Audrey Diwan (Francuska), Leila Hatami (Iran), Kazuo Ishiguro (Japan) i Rodrigo Sororgoyen (Španija) se odlučio da donese neuobičajenu odluku i "Zlatnim lavom" premira dugometražni dokumentarni film "Sva ljepota i krvoproliće" američke društveno izuzetno angažovane umjetnice Laure Pitras posvećen Nan Goldin, fotografkinji i njenom aktivizmu protiv porodice Sakler, odnosno protiv njihovih kriminalnih veza sa jednom čuvenom farmaceutskom firmom.

Inače, Sedamdest i deveti međunarodni filmski festival u Veneciji nećemo pamtiti po velikom broju dobrih filmova, ali mu, ipak, "prolaznu ocjenu" daje činjenica da je protekao u znaku velikog broja filmova, koje su režirale žene, što nije bila odlika dosadasnjih festivala u "Gradu na laguni".

I Srebrenog Lava - drugu zvanicnu festivalsku nagradu dobio je film koji je režirala žena.
Riječ je o filmu "Saint Omer" već afirmisane takodje rediteljice dokumentarnih filmova Alice Diop, Francuskinje senegalskog porijekla, kojoj je to bilo prvo dugometražno igrano ostvarenje.

Riječ je o nadsve napetoj sudskoj drami, sa elementima indirektne kritike rasizma, zapravo sudskom procesu majci koja je ubila petnaesto mjesečnu kćerku, a da motivi za to stravično djelo cijelo vrijeme trajanja suđenja ne bivaju do kraja osvjetljeni.

Cijela radnja se odvija u enterijeru - u sudnici, i zapravo se zasniva na replikama glavnih aktera. Jednom rječju, dramaturgija filma nije u vanjskom događanju, već je u unutrašnjem psihološkom stanju, kako majke ubice, tako i sutkinje, odnosno pozvanih svjedoka, sto čini posebnost ovog filma Alice Diop, kakvu nismo vidjeli u drugim sličnim filmovima njenih mnogo iskusnijih kolega.

Sa punim pravom je posebnu nagradu Žirija dobio zatvoreni istaknuti iranski sineasta Jafar Panahi za film "Khers Nist", u kojem kritikuje savremeno iransko društvo. Bilo je zaista tužno na konferenciji za štampu, vidjeti praznu stolicu namjenjenu reditelju Panahiju, autoru sjajnih filmova, medju kojima se posebno isticu:"Bijeli balon", "Offside"i "Taxi Teheran".

Još jedna od filmskih biografija posvećenih glumačkoj legendi i holivudskoj zvijezdi neprolaznog sjaja - Marilyn Monroe, pod nazivom "Blonde" reditelja Andrew Dominika, našla se u zvaničnoj takmičarskoj konkurenciji Festivala, ali i prije i poslije projekcije tog filma, svima je bilo jasno da "Blonde" tu nije zbog svoje izuzetne vrijednosti, vec zbog atraktivnosti za najširi gledalački auditorij Marilyn Monroe, koju u ovom filmu tumaci mlada i vrlo slicna "Merlinki" - Ana De Armas.

Zapravo ,"Venecija 2022" je 79-ti, ako se uzme u obzir, broj održanih festivala , ali, istovremeno, i jubilarni 90-ti festival, ako se zna da je ova najstarija smotra sedme umjetnosti, i uz Cannes i Berlin, jedan od tri najbolja filmska festivala u svijetu - po prvi put organizovan sada već daleke 1932.godine, ali je bio u ratnom i poratnom periodu po nekoliko puta prekidan, odnosno trajao je u diskontinuitetu.

Jedan od dva filma iz našeg regiona prikazanih u zvaničnim programima "Venecije 2022" - "Najsretniji čovjek na svijetu" ("Najsrekniot covjek na svijetot") intrenacionalno već izuzetno afirmisane sineastice iz Sjeverne Makedonije Teone Strugar Mitevske ("Kako ubiv svetec", "Jas sum od Titov Veles", "Petrunija"), a po scenariju glavne selektorice Sarajevo Film Festivala Elme Tataragić, naisao je na dobar prijem najšireg gledalačkog auditorija u selekciji "Orizzonti".

Ovaj film je snimljen u koprodukciji Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Belgije, Slovenije, Danske i Hrvatske.
Dobar prijem je imao i film "Da li ste videli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića iz Srbije, prikazan u specijalnom programu "Settimana Dela Critica".

Specijalne "Zlatne lavove" za životno djelo, odnosno veliki doprinos sedmoj umjetnosti na "Veneciji 2022" su dobile dvije kinematografske legende - francuska glumica Catherine Deneuve i američki scenarista i reditelj Paul Schrader.

Iako već u podmaklim godinama internacionalni "Star" - Catherine Deneuve jos izgleda atraktivno, a ljubiteljima sedme umjetnost je prije svega poznata po bravuroznoj ulozi u remek djelu klasika Luisa Bunuela "Ljepotica dana".

Ona je u svojoj dugovječnoj i izuzetno kreativnoj glumačkoj karijeri sa uspjehom nastupala u filmovima, koje su rezirali najbolji svjetski sineasti: Marco Ferreri, Claude Lelouch, Dino Risi, Tony Scott, Mario Monicelli, Manoel De Oliveira, Lars von Trier, Francois Ozon, Arnaud Desplechin, Jacques Demy, Luis Bunuel, Francois Truffaut, Roman Polanski i mnogi drugi.

Paul Schrader je poznati američki scenarista i reditelj, koji se proslavio kao scenarista filmova jednog od klasika američke kinematografije - reditelja Martina Scorsessea, a među njima i Oskarom premiranog filma "Taxi Driver".
Kao režisera pamtimo ga, između ostalih po uspješnoj režiji efektne društvene drame "Plava kragna", a tu su i filmovi "A Life in Four Chapters" i "Američki žigolo".

I na kraju ovog osvrta na 79. međunarodni filmski festival u Veneciji, pomenimo i to da smo tu na "crvenom tepihu" u "šetnji" mogli vidjeti svjetske filmske zvijezde, ove poput: Laure Dern, Cate Blanchet (Nagrađena za najbolju žensku ulogu), Brada Pitta, Adriena Brodya .Steve Buscemija, Tilde Swinton, Penelope Cruz...

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!