[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/29\/210702-zvizdic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/29\/100x73\/210702-zvizdic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/29\/210702-zvizdic.jpg","size":"73.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Denis Zvizdić favorit za šefa bh. diplomatije, poznata još četiri kandidata za ministre

Denis Zvizdić (NiP) je, kako saznaje Klix.ba, postao favorit za budućeg ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. 

Prema tzv. redoslijedu biranja, prvi će birati Hrvati. Funkcija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH će pripasti kandidatu HDZ-a, a u tu fotelju će, kako sada stoje stvari, sjesti Borjana Krišto (HDZ) koja nije uspjela u trci za člana Predsjedništva BiH.

Sljedeći izbor je na SNSD-u koji će predložiti Zorana Tegeltiju za novog ministra trezora i finansija Bosne i Hercegovine.

Nakon toga, red je na Bošnjacima. Kako saznajemo, pregovara se da tu funkciju u budućem sazivu Vijeća ministara BiH preuzme Denis Zvizdić (NiP). On se HDZ-u i SNSD-u čini kao prihvatljivija opcija od Sabine Ćudić (NS) koja bi u naredne četiri godine trebala ostati u državnom parlamentu.

Što se tiče ostalih ministarstava, Staša Košarac (SNSD) će najvjerovatnije ostati na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Iz SNSD-a bi trebao stići i ministar prometa i komunikacija, a jedan od kandidata je Nedeljko Ćorić, aktuelni ministar saobraćaja i veza RS-a.

Ono što je sigurno da u novom sazivu neće biti aktuelnih ministara iz HDZ-a - Vjekoslava Bevande, Josip Grubeše i Ankice Gudeljević.

Uskoro se očekuje da budu poznata imena kandidata za ministra odbrane, ministra sigurnosti, ministra pravde, ministra za ljudska prava i izbjeglice i ministra civilnih poslova.

Današnjim potpisivanjem koalicije Osmorke i HDZ-a otvorena su vrata za početak pregovora o formiranju vlasti na državnom nivou. Treći partner će biti SNSD, a prvi sastanci se očekuju u narednim danima.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!