[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/06\/spanija-protesti-protiv-otcjepljenja-katalonije-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/06\/100x73\/spanija-protesti-protiv-otcjepljenja-katalonije-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/06\/spanija-protesti-protiv-otcjepljenja-katalonije-xinhua.jpg","size":"467.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Demonstranti palili slike kralja na ulicama Barselone

Više hiljada katalonskih separatističkih demonstranata izašlo je na ulice Barselone u znak protesta protiv posjete španskog kralja Felipea VI.

Demonstranti su zapalili vatru na širokoj glavnoj cesti i palili kraljeve slike. Neki su lupali kuhinjskim loncima i uzvikivali "Katalonija nema kralja!".

Regiju su pogodili višesedmični protesti koji su izazvani prošlomjesečnim osuđivanjem separatističkih lidera na stroge kazne zatvora.

Do nemira dolazi nekoliko dana uoči drugih općih izbora u Španiji ove godine. Izbori u nedjelju imaju za cilj da prekinu zastoj koji je nastao u vrijeme posljednjih izbora održanih u aprilu, javio je BBC.

Uoči glasanja, pet glavnih stranačkih lidera iznijeli su svoja stajališta o katalonskoj krizi u TV debati koja je održana u ponedjeljak navečer.

Vršilac dužnosti premijera Pedro Sánchez rekao je da će, ukoliko njegova Socijalistička partija bude ponovo izabrana, promijeniti zakon kako bi bilo jasno da je održavanje neprijavljenog referenduma o nezavisnosti veliki zločin.

Lider glavne opozicione Narodne stranke Pablo Casado rekao je da će voditi konzervativnu vladu "koju nije strah da se nosi" s pitanjem rješavanja separatizma.

Lider krajnje desne stranke Vox, Santiago Abascal, otišao je korak dalje i pozvao na hapšenje katalonskog predsjednika Quima Torra i njegovo "izvođenje pred lice pravde".

Demonstrantima su se pridružili članovi tri glavne separatističke stranke, dok je katalonska administracija predvođena separatistima pozvala pristalice da budu suzdržani.

Regionalni čelnici stranaka, koji žele zadržati Španiju ujedinjenom, održali su manju kontra-demonstraciju.

Kralj je zajedno sa suprugom kraljicom Letizijom i dvije kćerke učestvovao u ceremoniji dodjele nagrada mladim poduzetnicima, naučnicima i umjetnicima.

Nasljednica prijestolja, 14-godišnja princeza Leonora održala je govor na ceremoniji, naglašavajući svoju odanost Kataloniji.

- Ova zemlja Katalonija uvijek će imati posebno mjesto u mom srcu - rekla je u svom obraćanju na španskom i katalonskom jeziku.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!