[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/09\/sud-bih.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/09\/100x73\/sud-bih.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/09\/sud-bih.jpg","size":"369.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Provje(t)reno / Provjereno

Demantij Suda BiH povodom informacija o postupku potvrđivanja optužnice protiv Bože Mihajlovića

Sud Bosne i Hercegovine, radi pravilnog i istinitog informiranja javnosti, a povodom tendencioznih tvrdnji i netačnih insinuacija o postupku potvrđivanja optužnice u krivičnom predmetu Suda Bosne i Hercegovine broj S1 2 K 024337 18 Ko, koji se vodi po optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv optuženog Bože Mihajlovića, objavljenih u članku na domaćem internet portalu u petak, 06. jula 2018. godine, izdaje 

D E M A N T I J

Optužnica protiv optuženog Bože Mihajlovića podignuta je 19. juna 2018. godine. Sudija za prethodno saslušanje je, nakon pregledanja optužnice i dokaza, a u okviru svojih ovlaštenja propisanih Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, predmetnu optužnicu vratio na uređenje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, radi uređenja određenih  tehničkih detalja, dana, 25. juna 2018. godine.

Tužilaštvo je tako uređenu optužnicu ponovo dostavilo dana, 29. juna 2018. godine, a ista je potvrđena 02. jula 2018. godine, s tim da je postupajući tužilac na uređenoj optužnici umjesto ranijeg datuma podignute optužnice 19.06.2018. godine stavio novi datum uređene optužnice 29.06.2018. godine.

Obzirom da je sudija za prethodno saslušanje, prije vraćanja optužnice na uređenje, brižljivo i pomno proučio kompletan optužni akt i prateće dokaze, to je prilikom razmatranja uređene optužnice preostalo ispitivanje samo onih dijelova optužnice koje je Sud svojim dopisom od 25.06.2018. godine naložio da se urede. Shodno tome, u potpunosti su netačni navodi koje optuženi iznosi u pojedinim medijima da je optužnica potvrđena za jedan dan, već je Sud u ovom kao i u svim drugim predmetima postupao zakonito, savjesno i blagovremeno u periodu od 19. juna do 02. jula 2018. godine.

S druge strane, osnovno je pravilo krivičnog postupka da se optužnica ne može podići a da se prethodno osumnjičeni nije imao priliku izjasniti o navodima optužbe, pred nadležnim tužiocem.

Sudija za prethodno saslušanje je prilikom razmatranja optužnice protiv optuženog Bože Mihajlovića proučio dostavljeni iskaz tada osumnjičenog Mihajlovića i našao da je tada osumnjičeni na propisan način ispitan od strane tužioca o navodima optužbe u prisustvu svog branioca, čime je i u ovom dijelu ispunjen uslov za donošenje odluke o optužnici.

Također, imajući u vidu učestale neprofesionalne članke i vijesti pojedinih medija:

Sud Bosne i Hercegovine poziva sve učesnike sudskih postupaka koji se vode pred Sudom da u javnost ne iznose dezinformacije, neprovjerene i netačne podatke i tendenciozne tvrdnje u vezi s predmetima.

Sud, također, napominje da za bilo koju odluku Suda postoje odgovarajući pravni lijek ili drugo pravno sredstvo kojim se iste mogu pobijati, te da to nije primjereno činiti putem medija, već isključivo na zakonom propisani način.

Sud Bosne i Hercegovine apeluje medijima da prije objavljivanja članaka i vijesti u vezi Suda da, postupajući odgovorno i transparentno te savjesno radeći svoj posao u cilju pravilnog informiranja javnosti, najprije preko Odjeljenja za informiranje Suda Bosne i Hercegovine (PIOS) provjere tačnost, osnovanost i aktuelnost informacija koje se objavljuju.

 

Sud Bosne i Hercegovine 

Krivično odjeljenje - Odjel II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju

 

 

 

Podijelite ovaj članak!