[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/grad.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/100x73\/grad.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/grad.jpg","size":"105.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Delegacija Vlade TK Domu zdravlja u Gradačcu uručila savremeni rentgenski aparat

Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Kadrija Hodžić je Domu zdravlja u Gradačcu uručio savremeni rentgenski aparat, saopćeno je iz Vlade tog kantona.

- Ovaj uređaj je nabavljen kao podrška zdravstvenim ustanovama na području našeg kantona putem zajedničkog projekta Kantonalne vlade, Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i Grada Gradadčca. Savremeni digitalni rentgenski aparat olakšat će građanima primanje kvalitetne dijagnostičke zdravstvene usluge, ali i rad medicinskom osoblju, herojima u bijelom, koji su naročito u proteklom periodu tokom pandemije pokazali svoj značaj - navedeno je u saopćenju.

Premijer Hodžić je zahvalio Evropskoj uniji i UNDP-u što su podržali nabavku nove opreme.

- Nismo u mogućnosti naći sva rješenja, ali za ona koja su izvodiva ulažemo maksimalne napore, sa željom da svakog građanina Tuzlanskog kantona uvažavamo i tretiramo podjednako, da svakoj lokalnoj zajednici damo maksimalan doprinos i da istinski radimo na ravnomjernom razvoju svih dijelova našeg kantona. U toku ispitivanja potreba u zdravstvu na području Tuzlanskog kantona, kada smo preuzeli mandat, Gradačac je naglasio da im je rentgen-aparat najpotrebniji. Na tu inicijativu brzo smo reagovali i uspostavili saradnju sa našim partnerima koji su nam pomogli u realizaciji naše namjere - premijerove su riječi.

Svi građani zaslužuju dostupan i jednak medicinski tretman, a opremanje domova zdravlja u svim jedinicama lokalne samouprave će, osim dostupnosti kvalitetnih medicinskih usluga za sve građane u ustanovama primarne medicinske zaštite, rasteretiti sekundarni i tercijarni nivo te im omogućiti da se više i kvalitetnije posvete pacijentima koji uistinu zahtijevaju tu vrstu medicinskih usluga.

- Mi ovim rješavamo jedno veliko pitanje i problem s kojim su se susretali naši građani. Nabavkom ovog digitalnog rentgen aparata, bit će omogućen znatno viši kvalitet medicinske usluge za naše sugrađane, a s druge strane, drago mi je da smo sredstvima Grada Gradačca omogućili i da se digitalizira postojeći mamografski uređaj i da se uveže u jedinstven sistem. Sve to je značajno unapređenje nivoa zdravstvene usluge za našu ustanovu - kazao je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Stari aparat je nakon godina intenzivnog korišćenja bio veliko opterećenje i ograničavao nivo pružanja radioloških usluga u Domu zdravlja u Gradačcu.

- Ovo je nešto revolucionarno, kako za našu ustanovu, tako i za sve građane koji koriste naše medicinske usluge. Do sada smo imali zastarjeli rentgen aparat koji je mnogo zračio, često se kvario, a i kvalitet slike koju je davao nije bio zadovoljavajući za postavljanje dobre dijagnoze. Donacija je pokazatelj velikog razumijevanja Vlade Tuzlanskog kantona, Grada Gradačca, Evropske unije i UNDP-a za naš problem. Za to im iskreno zahvaljujem - kazao je direktor Doma zdravlja Semir Turbić.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!