[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/05\/l-1cfdf00d0fc5a80fa87ca8a0de92c8e0.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/05\/100x73\/l-1cfdf00d0fc5a80fa87ca8a0de92c8e0.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/05\/l-1cfdf00d0fc5a80fa87ca8a0de92c8e0.jpg","size":"81.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Delegacija EUROJUST-a u posjeti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine

Vršitelj dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić, sa saradnicima, sastao se s delegacijom Evropske agencije za saradnju u kaznenom pravosuđu–EUROJUST, na čijem čelu je bio predsjednik Ladislav Hamran. 

Razgovarano je o aktivnostima u okviru IPA 3 projekta koji će Eurojust implementirati na Zapadnom Balkanu, s ciljem unapređenja prekogranične suradnje u regionu u slučajevima teških oblika prekograničnog i organiziranog kriminala. 

Tema je bila i aktivnost oko okupljanja tužitelja i drugih relevantnih institucija i agencija za provedbu zakona, iz šest država partnera sa Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu, pružanjem potpore u koordinaciji paralelnih istraga i kaznenog gonjenja, kao i uspostavljanju zajedničkih istražnih timova. 

Kajganić je zahvalio na posjeti, kao i pomoći koju Eurojust pruža u radu tužilaštva u borbi protiv organiziranog, međunarodnog i svih drugih oblika teškog kriminala. 

Istakao je da se osobno zalagao da se saradnja sa tom, kao i drugim partnerskim institucijama Evropske unije ubrza, kao i da se uspostave svi potrebni mehanizimi u Bosni i Hercegovini, kako bi saradnja bila što brža i učinkovitija. 
  
Dužnosnici Eurojust iskazali su potporu Tužilaštvu BiH i partnerskim agencijama Bosne i Hercegovine, u jačanju vladavine prava i sudjelovanju u međunarodnim operacijama u borbi protiv organiziranog i prekograničnog kriminala. 
  
U Tužiteljstvu BiH trenutno je u radu više desetina predmeta, u kojima se na različite načine realizira međunarodna suradnja sa tužilaštvima i partnerskim institucijama država regiona, Evropske unije i cijelog svijeta, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!