[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/10\/31\/delegacija-bih-tirana.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/10\/31\/100x73\/delegacija-bih-tirana.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/10\/31\/delegacija-bih-tirana.jpg","size":"330.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Delegacija BiH u Tirani na konferenciji Transparentnost stvarnog vlasništva

Međunarodna konferencija pod nazivom „Transparentnost stvarnog vlasništva“ započela je u utorak u Tirani u organizaciji Vijeća Evrope, a u okviru nastojanja usmjerenih na jačanje kapaciteta za sprečavanje pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma (AML/CFT).

Na dvodnevnoj konferenciji učestvuju predstavnici 14 zemalja među kojima je i delegacija Bosne i Hercegovine u kojoj su direktorica Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpske-APIF Jelena Ćetković, direktor Finansijsko-informatičke agencije Federacije BiH-FIA Esad Mahmutović  i Haris Vranj iz Agencije za istrage i zaštitu BiH -SIPA.

Konferencija predstavlja značajnu međuregionalnu inicijativu koja se odnosi na četiri programa u regijama jugoistočne Evrope-SEE i Istočnog partnerstva-EaP. Bavi se pitanjima koja se tiču zloupotrebe pravnih subjekata i lica i aranžmana kroz stvarno vlasništvo, istovremeno pružajući smjernice za usklađenost sa međunarodnim standardom i neophodnu transparentnost informacija o stvarnom vlasništvu.

 - Konkretan rezultat ove konferencije jeste i formiranje registara stvarnih vlasnika poslovnih subjekata, čime će se unaprijediti transparentnost poslovanja i finansijskih tokova, smanjiti mogućnosti manipulacije i doprinijeti naporima u borbi protiv pranja novca i finansiranju terorizma - izjavio je direktor FIA Esad Mahmutović. 

Konferencija se održava u okviru Programa Vijeća Evrope o borbi protiv prijetnji vladavini prava i tri zajednička programa Evropske unije/Vijeća Evrope, koji su usmjereni na podršku jačanju zakonodavnih i regulatornih okvira, izgradnju institucionalnih kapaciteta i olakšanje unapređenja međuresorne i međunarodne saradnje.

Kroz ovu inicijativu Vijeće Evrope ima za cilj jačanje kapaciteta za borbu protiv ekonomskog kriminala baveći se specifičnim nedostacima koji se odnose na transparentnost stvarnog vlasništva, na način kako ih identificiraju GRECO i MONEYVAL, kao i usklađivanjem lokalnih praksi sa relevantnim evropskim standardima.

Ističući potrebu za jačanjem primjene međunarodnih standarda u pogledu transparentnosti stvarnog vlasništva, ova međunarodna konferencija ima za cilj razvijanje zajedničkog razumijevanja standarda i uporednih praksi u vezi sa transparentnošću stvarnog vlasništva među praktičarima i donosiocima odluka u ova dva regiona i osiguranje pomoći u pogledu definiranja budućih koraka kao što su pravila detaljne provjere klijenta (customer due dilligence) i rješenja za politike vođenja evidencija.

Očekuje se da konferencija rezultira povećanjem svijesti među donosiocima odluka višeg nivoa o međunarodnim i evropskim standardima u pogledu transparentnosti stvarnog vlasništva, razmjenom dobrih praksi, izazova i praktičnih informacija prilikom uvođenja programa usklađenosti sa pravnim propisima i registara stvarnog vlasništva, kao i međunarodnom saradnjomu vezi sa ovim pitanjima i definiranjem narednih koraka za razvoj i implementaciju rješenja u vezi transparentnosti stvarnog vlasništva u regionu jugoistočne Evrope i Istočnog partnerstva.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.