[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/16\/bolnica-zatvor.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/16\/100x73\/bolnica-zatvor.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/16\/bolnica-zatvor.jpg","size":"228.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Dejanu Puzigaći 12 godina zatvora za ubojstvo francuskoga navijača

Viši sud u Beogradu osudio je u utorak Dejana Puzigaću na 12 godina zatvora za teško ubojstvo u suizvršilaštvu francuskog navijača Bricea Tatona.

Puzigaća je proglašen krivim za nasilničko ponašanje u planiranom i organizovanom napadu na navijačku grupu francuskog nogometnoga tima Toulouse.

U presudi je navedeno da je Puzigaća bio svjestan da čini nasilničko ponašanje.

Sudsko vijeće smatra da je Puzigaća sinhronizirano i planski s drugim osuđenima organizirano postupao kako bi napali navijače Toulousea, prenosi Beta.

On je, kako je naveo sud, zajedno s drugim osuđenima u tom slučaju osuđen jer je pozvao i organizirao navijačku grupu da pronađu navijače Toulouse, pri čemu je Puzigaća pozvao grupu partizanovih navijača, poznatu kao Rebels, i dijelio baklje i palice.

U presudi je navedeno da su svi osuđeni zajedno tukli Tatona rukama, nogama, palicama, bakljama, palicama i drugim čvrstim predmetima.

Okružili su ga i pokušali bakljom da mu zapale lice, a pošto se okrenuo zapalili su mu kosu. Pritisnuli su ga na metalnu ogradu na Obilićevom vijencu i onda su ga "dvojica ili trojica" bacila sa stepenica visokih oko četiri metra, navedeno je u presudi.

 

Jedinstveni stav odbrane je da se teško ubojstvo ne može izvršiti s eventualnim umišljajem koji je u sada objavljenoj presudi ponovo dominantan u osuđujećem stavu sudskog vijeća.

Viši sud je izrekao, nakon što je po treći put ponovljeno suđenje, prvostepenu presudu Dejanu Puzigaći optuženom da je sudjelovao u ubojstvu francuskog navijača Bricea Tatona u Beogradu 2009. godine.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u prosincu 2018. prvostepenu presudu Višeg suda kojom je Puzigaća u svibnju 2018. godine bio osuđen na 12 godina zatvora.

Puzigaća je šest godina bio u bjekstvu, zbog čega je u odsustvu osuđen na 32 godine zatvora, da bi potom Apelacioni sud tu presudu smanjio na 14 godina zatvora.

Ponavljanje suđenja Puzigaći odobreno je nakon njegovog uhićenja u Grčkoj 2016. godine i izručenja Srbiji.

Tokom skrivanja Puzigaća se zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu i uzeo monaško ime Sava, a na suđenjima se pojavljivao u monaškoj mantiji, a tako je bilo i danas prilikom izricanja presude.

Puzigaća, koji se tereti za kazneno djelo teško ubojsstvo u suizvršilaštvu, nalazi se u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu od izručenja iz Grčke.

Brice Taton (28) je prebijen 17. rujna 2009. na Obilićevom vijencu, u centru Beograda, uoči utakmice Partizana i francuskog Toulouse.

Njega je pretukla grupa navijača, a preminuo je 12 dana kasnije od zadobijenih ozljeda.

Osim Puzigaće i Đorđa Prelića, koji je nedavno pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora, svi ostali optuženi za umješanost u Tatonovo ubojstvo pušteni su iz zatvora na uvjetni otpust ili su izdržali zatvorske kazne.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!