[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/14\/sirija-bombardovanje.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/14\/100x73\/sirija-bombardovanje.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/14\/sirija-bombardovanje.jpg","size":"556.80","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

De Mistura se okrenuo Iranu, Rusiji i Turskoj u rješenju sirijskog rata


Mirovni posrednik UN-a za Siriju Staffan de Mistura saopćio je da će biti domaćin visokim zvaničnicima iz Irana, Rusije i Turske u Ženevi naredne sedmice kako bi raspravljali o naporima stvaranja ustavne komisije koja bi mogla pomoći da jednoga dana dođe mir u ratom razorenu zemlju.

De Mistura je odnedavno usmjerio pažnju na diplomatske napore s tri sile u pokušaju nalaženja puta iz sirijskog sedmogodišnjeg rata.

Taj pristup predstavlja odmak od njegove višemjesečne prakse organiziranja susreta delegacija vlade i opozicijskih grupa u Ženevi koji su uglavnom propadali.

De Misturin ured je saopćio da će se "konsultacije" s nekonkretizovanim zvaničnicima održati u Ženevi u ponedjeljak i utorak. U saopćenju se navodi da će on pružiti dodatne detalje tokom sastanka s novinarima u četvrtak, prenosi Associated Press.

Podijelite ovaj članak!