[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/13\/131219-slika-dani-masline-2019-nasa-ulja-su-ljekovita-i-imaju-visoku-kvalitetu.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/13\/100x73\/131219-slika-dani-masline-2019-nasa-ulja-su-ljekovita-i-imaju-visoku-kvalitetu.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/13\/131219-slika-dani-masline-2019-nasa-ulja-su-ljekovita-i-imaju-visoku-kvalitetu.jpg","size":"327.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Dani masline 2019: Naša ulja su ljekovita i imaju visoku kvalitetu (VIDEO)

Manifestacija "Dani masline 2019.", u sklopu koje su upriličena stručna predavanja te promotivno-ocjenjivačka izložba ekstradjevičanskih maslinovih ulja, održana je u petak u Federalnom agromediteranskom zavodu (FAZ) u Mostaru.

Pomoćnik direktora za biljnu proizvodnju i tehnologiju FAZ-a Mostar Mario Leko kazao je kako je značaj ove manifestacije ogroman.

- Ova manifestacija posvećena maslini i ulju, ali i ostale manifestacije posvećene drugim kulturama koje promovira FAZ jako su bitne iz više razloga. Ako ništa drugo, mi okupimo ljude koji se bave tom određenom vrstom proizvodnje, organiziramo seriju predavanja s najnovijim podacima relevantnim za određenu kulturu, promoviramo taj uzgoj i proizvodnju hrane općenito i na taj način potičemo naše poljoprivredne proizvođače da se ohrabre i da krenu u taj proces - kazao je Leko.

Istaknuo je kako FAZ na taj način može doprinijeti ostanku ljudi na ovom području i na neki način osigurati dodatni dohodak u domaćinstvu.

- Plan Zavoda za narednu godinu je inventarizacija svih nasada i nadamo se da ćemo u tom procesu točno popisati i ukupan broj maslinara na području Hercegovine. Procjenjujemo da danas imamo negdje blizu 500 hektara, a postoji i veliki potencijal širenja na površinama koje su se unazad par godina koristile za proizvodnju smilja - kazao je Leko.

Dodao je da sve analize Zavoda pokazuju kako je područje Hercegovine povoljno za proizvodnju ulja visoke kvalitete.

- Uglavnom imamo ekstradjevičanska ulja i iako predstavljamo tek negdje oko 10 posto od ukupne hrvatske proizvodnje, koja je u svjetskim okvirima relativno mala, sigurno imamo kvalitetu za svjetsko tržište - istaknuo je Leko.

Diplomirana inženjerka poljoprivrede Aida Kohnić kazala je kako su masline u Hercegovini ove godine bile vrlo dobre.

- Prošla godina bila je veća po urodu, ali ova godina je izvukla nekako u zadnjem trenutku s tim da od ove godine sve više dobivamo na kvaliteti jer su naša hercegovačka ulja redom sva ekstradjevičanska, a taj epitet nam ništa ne može pokvariti i na to možemo biti iznimno ponosni - kazala je Kohnić.

Dodala je kako je maslinarstvo u Bosni i Hercegovini omiljena poljoprivredna proizvodnja, a sve dok je tako, budućnost maslinarstva, kako kaže, ima velike uzlazne trendove.

Uljar i maslinar Slavko Ramljak naveo je kako u Bosni i Hercegovini postoji sve više posađenih maslinika.

- Maslinarstvo u Bosni i Hercegovini polako kreće uzlaznom putanjom, imamo jako puno maslinara koji imaju samo nekoliko stabala u svom dvorištu i imaju mogućnost te masline preraditi u ulje. To i nije neki biznis, ali je bitno da možemo kazati kako imamo zdrav i vrhunski proizvod, te da smo to u stanju napraviti. Na brojnim natjecanjima po Hrvatskoj, ali i cijelom svijetu pokazalo se da naša ulja imaju visoku kvalitetu i da su ljekovita - kazao je Ramljak.

Istaknuo je i to kako bi se maslinarstvo trebalo još više poticati.

- Poticaji se mogu ostvariti iako je to jako teško i imam osjećaj da nikome nije stalo da se maslinarstvo unaprijedi. Mislim da bi ga svakako trebalo više poticati jer svaka država koja drži do sebe drži i do proizvođača koji su bitni - naveo je Ramljak.

Osim stručnih predavanja, na ovoj manifestaciji upriličena je i dodjela plaketa, priznanja i zahvalnica najbolje ocijenjenim proizvođačima ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

 Pogledajte VIDEO

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!