[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/25\/screenshot-2-23.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/25\/100x73\/screenshot-2-23.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/25\/screenshot-2-23.jpg","size":"29.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

DANAS U 12 sati : Fondacija CURE organizira ulični performans „STOP FEMICIDU!“

Fondacija CURE organizira ulični performans pod nazivom „STOP FEMICIDU!“ čije je održavanje planirano 25. novembra u 12:00 sati na platou ispred Sarajevo City Centra (SCC).

Ulični performans organizira se u sklopu globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, s ciljem zaustavljanja nasilja u porodici, silovanja, seksualnog uznemiravanja, te nasilja kojeg čini država. Globalna kampanja počinje 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i traje do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

stop-femicidu.jpg

" Uličnom akcijom pod nazivom „STOP FEMICIDU!“ želimo skrenuti pažnju na žrtve femicida (ubistva žena)  i na nasilje nad ženama koje se dešava svake sekunde na planeti i koje često završava ubistvom. Žrtve femicida imaju sličnu sudbinu, a to je da su do smrti bile zlostavljane i izložene različitim oblicima nasilja, "poručuju iz ove organizacije.

U periodu od 1. 1. 2022. godine do 13. 11. 2022. godine ubijeno je 11 žena, a do ovih podataka Fondacija CURE došla je na osnovu zabilježenih medijskih izvještaja. Ne znamo koliko slučajeva ubistava žena nije zabilježeno jer BiH još uvijek nema ujedinjene statistike o slučajevima femicida.

Članice Fondacije CURE će na platou ispred SCC-a  postaviti sto sa 11 praznih stolica i 11 praznih šoljica za kafu koje predstavljaju broj ubijenih žena u BiH u 2022. godini (prema medijskom izvještavanju) i sramotu države.

" Smatramo da je ovo poraz institucija i sistema koji ne rade na način da strateški djeluju protiv nasilja nad ženama, posebno u vanrednim situacijama. Nasilje nad ženama nije privatna stvar. Od najvećeg značaja bi bilo da relevantna ministarstva i institucije u Bosni i Hercegovini, zajedno s nevladinim organizacijama i medijima, redovno provode kampanje informiranja i širenja svijesti kako bi se promijenila percepcija tradicionalnih rodnih uloga i stereotipa, te kako bi se javnost informirala o individualnim i društvenim posljedicama nasilja nad ženama.

Vrijeme je da se zaustavi nasilje nad ženama!", poručuju iz fondacije CURE!

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!