[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/25\/dan-drzavnosti.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/25\/100x73\/dan-drzavnosti.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/25\/dan-drzavnosti.jpg","size":"131.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Danas obilježavanje 25.novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U okviru obilježavanja 25.novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, delegacije svih nivoa vlasti, SABNOR-a, koordinacije boračkih organizacija, će odati počast najznamenitjim ličnostima koji su dali doprinost i koji su položili život u odbrani BiH. 

Brojne delegacije će odati počast i položiti cvijeće na Spomen-obilježje Vječna vatra, Mezarju Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992- 1995, na Spomen-parku Vraca, gradska groblja Lav, Sv. Josip, Sv. Marko i Mezarje Stadion 
 
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović će povodom Dana državnosti BiH prisustvovati ceremoniji podizanja zastave Bosne i Hercegovine na brdu Hum. 
 
U Banjoj Luci će se član Predsjedništva BiH Željko Komšić obratiti na akademiji, a u sarajevskoj Vijećnici će biti upriličena  akademija Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, općina Kantona Sarajevo i SABNOR-a. 
  
Također će Dan državnosti Bosne i Hercegovini biti obilježen brojnim kulturnim sadržajima kao što su - premijera dokumentarnog filma „Zmaj od Bosne“u sali Općine Stari Grad, akademija, tematska tribina, historijski čas, muzičko-scenski performans (nastup hora KUD-a „Sobraćajac“, Ansambla „Kolo Bosansko“ i rock koncert „Rock&Partisan Evergreen“, ispred Narodnog pozorišta. 
 
Dan državnosti Bosne i Hercegovine bit će obilježen i u Tuzlanskom kantonu, predstavnici svih nivoa vlasti će odati počast i položiti cvijeće na Partizanskom spomen-groblju, spomeniku poginulim dobitnicima priznanja „Zlatni ljiljan“, spomeniku poginulim braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine 1992-1995. - mezarje/groblje civilnim žrtvama. Bit će održana i svečana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona.   
 
I u Kraljevski Grad Bobovac će biti obilježn Dan državnosti BiH u organizaciji Općine Vareš, Centra za kulturu i edukaciju Vareš i u saradnji s općinama Breza i Kaknaj i to na Platou ispred kapele. 
Manifestacija „Dani AVNOJ-a “ bit će obilježena u Jajcu. 

U Goraždu će biti upriličena i svečanost otvorenja „Merhametove“ pekare povodom Dana državnosti BiH.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!