[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/ks-z.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/100x73\/ks-z.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/ks-z.jpeg","size":"60.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

'Dan ružičastih majica' obilježen u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo

"Dan ružičastih majica” obilježen je danas  u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je svim osnovnim i srednjim školama dostavilo instrukciju da škole obilježe "Dan ružičastih majica“, odnosno Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u školi.

Sugerisalo je i da učenici ukoliko žele mogu podržati ovaj značajan dan, obući ružičaste majice za vrijeme nastave u učionici ili online okruženju, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Ovaj dan se obilježava zadnje srijede u mjesecu februaru, a proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama.

Obilježavanje "Dana ružičastih majica“ potaknuto je događajem u kojem je dječak iz Kanade u školu obukao ružičastu majicu, u znak podrške oboljeloj majci od karcinoma dojke, a zbog koje je postao meta vršnjačkog nasilja u školi.

U znak podrške, nakon tog događaja, kolegice i kolege iz razreda su narednih dana dolazili na nastavu u ružičastim majicama.

“Dan ružičastih majica” je prilika da se učenicima, nastavnicima i društvu u cjelini skrene pažnja na problem, uzroke i posljedice vršnjačkog nasilja u školama, te ih potakne na razvoj svijesti o nultoj stopi tolerancije na vršnjačko nasilje.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!