[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/27\/sarajevo-457.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/27\/100x73\/sarajevo-457.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/27\/sarajevo-457.jpg","size":"111.82","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Daju efekte inspekcijske kontrole poštivanja mjera protiv zaraze u KS

Inspekcija u Sarajevu izrekla je novčane kazne od 2.150 KM za dva ugostiteljska objekta, a jednom od njih je i zabranila rad, kontrolišući da li se poštuju mjere uvedene s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

Novčana kazna uslijedila je zbog korišćenja nargile u zatvorenom prostoru, a zabrana rada zbog nepostojanja odobrenja.

Ostali kontrolisani subjekti, koji su u prethodnom periodu također bili predmet inspekcijskih kontrola i sankcija, poštovali su naložene mjere u trenutku nadzora.

U ovom nastavku kontrolnih akcija, tržišna, turistička i inspekcija rada provjeravale su deset ugostiteljskih objekata na području općina Vogošća, Centar, Novo Sarajevo i Novi grad u smislu poštivanja radnog vremana i provođenja higijensko-epidemioloških mjera protiv širenja zaraze. Asistirala je specijalna policija, saopćeno je iz Uprave za inspekcijske poslove Sarajevskog kantona.

- Cijenimo da su cjelodnevne inspekcijske kontrole kod subjekata nadzora u Kantonu Sarajevo dovele do jačanja discipline kod građana i privrednih subjekata, što su prepoznali i predstavnici kriznih štabova i vlasti, koji su KS izdvojili kao pohvalan primjer dobre koordinacije organa, kao i organizacije kontrole poštivanja donesenih mjera. Ohrabruje činjenica da ako se povoljna epidemološka situacija nastavi, u KS neće biti razloga za uvođenje restriktivnih mjera te još jednom pozivamo sve građane i subjekte nadzora na dosljednu primjenu donesenih pravila i preporuka, uz posebnu zahvalnost svima onima koji su ozbiljnost situacije shvatili na vrijeme. Kako bi se trenutna zadovoljavajuća epidemiloška situacija u KS zadržala, ali i da bismo spremno dočekali nove epidemiloške rizike koje donosi jesen, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove će nastaviti aktivnosti koje su preduzimali i u proteklom periodu - citat je iz saopćenja.

Uprava inspekcija posebno zahvaljuje kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za profesionalnu saradnju i podršku u pripremi i provođenju inspekcijskih kontrola u kojima tokom proteklih sedam mjeseci nije registriran nijedan incident.

Od početka marta ove godine, sanitarni inspektori izvršili su 9.248 nadzora ugostiteljskih i trgovačkih objekata, tržnih centara, kozmetičkih/frizerskih salona, pekara, kladionica, škola, vrtića te ostalih subjekata na koje se odnose donesene naredbe protiv širenja zaraze koronavirusom.

U tom periodu uručena su 254 prekršajna naloga 'teška' 424.695,00 KM te 830 rješenja o prevenitivo-korektivnim mjerama.

Na osnovu dostavljenih epidemiloških izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS, u tom periodu su donesena 3.723 rješenja o zabrani kretanja za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima, uz napomenu da se dnevni izvještaji o broju donesenih rješenja dostavlja zavodima za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine te KS, radi evidencija u skladu s naredbama kriznih štabova ministarstava zdravstva.

Na osnovu dosad dostavljenih službenih zabilješki policije, sanitarni inspektori su protiv 26 osoba u Kantonu Sarajevo pokrenuli prekršajne postupke pred nadležnim sudom zbog kršenja zabrane kretanja.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!