[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/29\/aleksandar-vucic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/29\/100x73\/aleksandar-vucic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/29\/aleksandar-vucic.jpg","size":"73.97","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

„Dajemo kao da padaju s neba“: Srbija će svojim građanima doslovno podjeliti 520 miliona eura

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je emisiji "Prva tema" rekao da će Srbija donijeti nove ekonomske mjere zbog epidemije koje je izazvao virus korona, prenose Novosti online.

On je istakao da će država pomoći da se radnici ne otpuštaju i da će stimulisati preduzetnike u našoj zemlji da to ne čine.

- Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća. Za sve te firme, za tri mjeseca, makar i ne trajala ta tri mjeseca, platićemo minimalac svakom preduzetniku, obućaru, pekaru, taksisti, frizeru. Svima ćemo dati minimalac. Od nas će imati frizer po 750 evra, na tri mjeseca. Radili, ne radili, platićemo im! Dajemo kao da padaju sa neba, da im pokrijemo nelikvidnost, da mogu poslije nesmetano da nastave da rade kad sve prođe. To će nas koštati 700 miliona evra!

Predsjednik Srbije je obećao da će svakom građaninu, nije bitno da li je zaposlen ili ne, dobiti od države po 100 eura.

- Srbija ima novca. Imamo 10 tona zlata, i još nešto napolju. Za šta ćemo imati para? Imamo više nego drugi, jer nisam dao da se povećaju plate do maksimuma, nisam se dodvoravao prije izbora. Iako je rekla Unija, ali i MMF da se zaboravi na javni dug. Ali mi nećemo to da zanemarimo, a javni dug ne smije da pređe 60 odsto. Kad sam postao premijer bio je 78. Tri načina finansiranja: Jedan su bužetske rezerve? Podižemo medicinarima plate, a ne smanjujemo u javnom sektoru. Uvijek držimo u rezervi, jer razmišljamo o budućnosti. Drugi je zaduživanje na domaćem, a treće na međunarodnom tržištu.

- Mi smo našli još para. Razmišljamo da svakom punoljetnom građaninu Srbije damo po 100 eura poklon da pojačamo potrošnju. To jeste bacanje u bunar, ali će dobro doći ljudima koji su siromašni", rekao je Vučić i objasnio da je za to potrebno 520 miliona eura.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!