[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/12\/ckzdk1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/12\/100x73\/ckzdk1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/12\/ckzdk1.jpg","size":"450.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Crveni križ ZDK akcijama ne uspijeva osigurati ni polovinu potrebne krvi

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić razgovarao je danas sa delegacijom organizacije Crvenog križa tog kantona predvođenom predsjednikom Markom Sinanovićem. 

U fokusu razgovora bila je saradnja nadležnih kantonalnih ministarstava i Crvenog križa u oblasti dobrovoljnog darivanja krvi, edukacije učenika i građana kroz programe Crvenog križa te drugih aktivnosti koje ta organizacija provodi na području kantona.

Istaknuto je kako Crveni križ ima izuzetno važnu ulogu na polju dobrovoljnog darivanja krvi, ali da zbog  neefikasne poticajne politike zadnjih godina, akcijama ne uspijeva osigurati ni polovinu potreba zdravstvenih ustanova u ZDK.

Zbog toga je potrebno dodatno animirati javnost, posebno srednje škole i fakultete, da se uključe u dobrovoljne akcije koje su temelj za osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi.

Također, važan segment rada CK-a je i edukacija iz pružanja prve pomoći za učenike, odgojno-obrazovne radnike i vozače, djelovanje u kriznim situacijama, kao i skrb o osobama u stanju socijalne potrebe, saopćeno je iz Pres-službe ZDK-a. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!