[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/18\/as.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/18\/100x73\/as.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/18\/as.jpg","size":"115.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Čovjek koji je promijenio košarku slavi 57. rođendan

"U karijeri sam promašio više od 9.000 šuteva. Izgubio sam gotovo 300 utakmica. 26 puta sam promašio pobjednički šut. Griješio sam i griješio tijekom čitavog života. I to je razlog što sam uspio", vjerojatno je jedan od najpoznatijih citata jednog od najvećih, a po mnogima i najvećeg, košarkaša svih vremena.

Na današnji dan prije 57 godina u Brooklynu je rođen Michael Jordan, jedan od sportskih velikana, osoba koja je promijenila košarku, postavila nove, veće standarde za riječ "pobjednik" i NBA ligi donijela globalnu popularnost.

Šesterostruki osvajač NBA prstena šest je puta bio i najkorisniji igrač u finalima. Jedan je od rijetkih koji su NBA prstenu dodali olimpijsko zlato i naslov sveučilišnog prvaka. Deset puta bio je vodeći strijelac lige, pet puta MVP, 14 puta nastupio je na All-Staru. To su samo neka od brojnih priznanja koja je ostvario tijekom bogate karijere i samo nabrajajući ih mogli bismo ispuniti čitav tekst.

Sam Bowie ostvario je solidnu karijeru nastupajući u NBA ligi, no povijest će ga 

pamtiti kao osobu koju su Portland Trail Blazersi birali drugim pickom na draftu 1984. godine, nakon što je prvi u Houston Rocketse otišao Hakeem Olajuwon. Portland je svoju priliku propustio, a Chicagu ju objeručke prihvatio.

Nakon šest odigranih doigravanja i dva gubljenja u konferencijskim finalima od Detroit Pistonsa, Bullsu su 1991. godine dočekali prvi naslov u klupskoj povijesti. Nakon prvog stigao je i drugi, a nakon drugog i treći naslov. Međutim, tri mjeseca uoči juriša na četvrti naslov njegova oca Jamesa Jordana ubili su maloljetni pljačkaši što je na njega ostavilo značajan trag na njegovu psihu.

Godinu i pol dana igrao je u nižim bejzbolskim ligama, a 18. ožujka 1995. objavio svoj povratak. Ubacio je 19 poena, a utakmica u Indianapolisu porušila je sve rekorde gledanosti. Međutim, doigravanje je stiglo prebrzo, Orlando Magic bio je bolji, ali sljedeća je sezona bila on koja je označavala njegov potpuni povratak.

Nije bilo odmora, 72 pobjede u 82 utakmice regularnog dijela sezone, rekord koji su oborili trenutno dominantni Golden State Warriorsi. 15 pobjeda u 18 utakmica doigravanja i osvojena titula baš na Dan očeva. Sljedeće dvije sezone na putu su stajali John Stockton, Karl Malone i ostatak Utah Jazza. Više od dvije pobjede nije bilo moguće ostvariti.

"Onaj šut", kada je Byron Russell ostao na parketu, do današnjeg je dana jedan od najznačajnijih trenutaka u povijesti NBA lige. Ubacio je tada Jordan za 87:86, osvojio svoju šestu titulu karijere i po drugi puta otišao u mirovinu.

"Gotovo je, 99.9% sam siguran kako je ovo bila moja posljednja utakmica u NBA karijeri". Srećom, nije rekao 100%. Tih 0.1% ostvarilo se nakon što je Jordan kupio manjinski udio u Washington Wizardsima te ih gledao kako se muče pa odlučio pomoći na terenu. U dvije sezone nije ih uspio pretvoriti u pobjednike, ali Wizardsi su bili druga najgledanija momčad cijele lige.

Bio je prvi 40-godišnjak koji je bilježio 20 poena po utakmici, a svoju posljednju utakmicu u karijeri odigrao je 16. travnja 2003. godine u Philadelphiji gdje je po posljednjem izlasku iz igre popraćen trominutnim ovacijama igrača, sudaca i navijača.

Uredska karijera ni približno nije tako dobra kao igračka pa je tako s Charlotta Bobcatsima "oborio" negativan rekord regularne sezone (7-59), a manjak vizije koštao ga je loših odabira na NBA draftu. Upravo ga je ta vizija krasila tijekom boravka na košarkaškim terenima, na mjestu gdje se: "Bog prerušio u Michaela Jordana", kako je rekao Larry Bird kada je 1986. godine Jordan njegovim Celticsima utrpao 63 poena.

Možda je Bird bio u pravu jer teško je boljim riječima opisati takvo košarkaško savršenstvo.

izvor:sportnet.hr

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!