[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/210729-covic-inzko.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/100x73\/210729-covic-inzko.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/210729-covic-inzko.jpg","size":"70.30","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Čović: Naša želja je da, čim se ispune uvjeti, OHR prestane djelovati

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović je danas u Sarajevu kazao kako očekuje da će suradnja s novim visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom biti vrlo dobra.

- Naša želja je da Ured visokog predstavnika, čim se ispune uvjeti za to, prestane da djeluje, da vlast BiH preuzme odgovornost za naš posao. Zakonodavna vlast mora da donosi zakone kakvi god da jesu, po mehanizmima koji vrijede u BiH, izvršna takođe i tu nema šta da radi niko drugi. Prijatelji koji nam pomažu da se mi stabiliziramo, to je u redu. Ali što prije to uradimo, mi imamo svoju evropsku budućnost, u suprotnom, ostat ćemo tapkati u mjestu i narednih 10 godina, uz ove ili one visoke predstavnike i govorit ćemo da li nam se oni sviđaju ili ne sviđaju - kazao je Čović.

Dodao je kako bi volio da ti prijatelji koji dolaze iz vana, na sličan način razmišljaju, i kada donose određene odluke.

- Kad smo kod odluka visokih predstavnika, ja sam rekao 2005. godine, ne mogu ih komentirati, ali sam poželio da više nikada visoki predstavnik ne donese nijednu odluku u BiH. Toliko o toj odluci - kazao je Čović.         

Upitan u vezi s odlazećim visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, kazao je da je on došao u BiH kao prijatelj, a "bojim se da odlazi kao neko ko je značajno unazadio sve projekte u BiH svojim djelovanjem zadnjih 12 godina“.

- Meni je žao što je to tako, ja sam mu to više puta privatno rekao - naveo je Čović.

On je na kraju istaknuo da očekuje da nam prijatelji iz međunarodne zajednice pomognu, "ali da mi moramo u konačnici donositi odluke“.

- Nijednu odluku nam ne treba niko nametnuti - istaknuo je Čović.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!