[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/03\/211203-dragan-covic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/03\/100x73\/211203-dragan-covic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/03\/211203-dragan-covic.jpg","size":"60.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Čović: Hrvati imaju jasan stav koji neće prilagođavati nikome

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) Dragan Čović kazao je u petak u Mostaru kako Hrvati imaju svoj jasan stav kojega neće prilagođavati niti će se, zbog toga ikome pravdati.

- Što se tiče nacionalnog ili etničkog predznaka ili prefiksa spremni smo iz Ustava izbrisati sve prefikse, ali nismo spremni izbrisati naziv konstitutivnih naroda. Ne može se izbrisati ime 'Hrvat' iz Ustava, bez obzira radi li se o Predsjedništvu, Domu naroda ili drugim institucijama. Nema eliminiranja konstitutivnosti iz Ustava – ustvrdio je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a na kojoj se razgovaralo o aktualnim pregovorima kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH.

Izvijestio je da se na razgovorima o Izbornom zakonu govorilo o četiri ključna pitanja, odnosno o modelima za izbore u Predsjedništvo i domove naroda te o integritetu izbornog procesa, odnosno o uvjetno-tehničkim pitanjima kao što su birački odbori, financiranje i slično.

- Jedna od tema razgovora bile su neograničene ustavne promjene, kao i funkcioniranje Federacije BiH gdje se razgovaralo o izboru u Dom naroda, odlučivanju, djelokrugu rada Doma naroda i općenito o nefunkcionalnosti u Federaciji BiH – kazao je Čović.

Dodao je kako je proces razgovora priveden kraju jer je ranije dogovoreno da pregovori moraju završiti u neizbornoj godini. Kaže da se raspravlja o najmanje pet modela za izbor u Predsjedništvo.

- U svim modelima očuvali smo konstitutivnost naroda, odnosno osnove Daytonskog sporazuma, a ukoliko za potrebe Izbornog zakona treba napraviti ograničene izmjene u Ustavu, spremni smo to uraditi. Još uvijek imam izražen optimizam prema ovom procesu, bez obzira na to što u to još malo tko vjeruje – kazao je Čović.

Naglasio je kako se Hrvatima mora osigurati da sami biraju svoje predstavnike, što podržava, navodi Čović, "većina probosanskih stranaka s kojima su se razgovori vodili".

Na upit očekuje li održavanje izbora iduće godine kazao je da će, ako završetak pregovora bude pozitivan, sazvati Hrvatski narodni sabor kako bi se pripremili za izbore. Ukoliko pregovori budu negativnog ishoda, kaže, ponovno će sazvati HNS i zauzeti zajednički stav Hrvata o daljem postupanju.

Čović je kazao kako je cilj s partnerima, odnosno američkom administracijom i Europskom unijom, intenzivno raditi na očuvanju Bosne i Hercegovine. Smatra da je država u političkom, ekonomskom i sigurnosnom smislu izloženija nego ikada, a da izlaz iz toga može biti samo euroatlantski put.

 Istaknuo je činjenicu da se stranački pregovori ne bi ni vodili da nije bilo partnera iz Europske unije i američke administracije.

- Taktika gospodina Izetbegovića i SDA je već godinu i pol dana bila izbjeći razgovor, izbjeći dogovor i zadržati status quo - zaključio je predsjednik HNS-a.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!