[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/03\/irska-simon-coveney-flickr.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/03\/100x73\/irska-simon-coveney-flickr.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/03\/irska-simon-coveney-flickr.jpg","size":"68.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Coveney: Trgovinski sporazum EU i Britanije moguć u narednim danima

Dobre su šanse da Evropska unija i Britanija mogu postići trgovinski sporazum o Brexitu u roku od nekoliko dana, saopćila je Irska u četvrtak, dok se dvije strane utrkuju da izbjegnu turbulentno britansko napuštanje bloka u manje od četiri sedmice.

Ujedinjeno Kraljevstvo napušta  EU 31. decembra, kada prelazni period njegovog neformalnog članstva bude okončan nakon zvaničnog odlaska u januaru, a dvije strane pokušavaju postići sporazum koji bi upravljao godišnjom trgovinom vrijednom skoro trilion (hiljadu milijardi) dolara.

-  Vrijeme je da zadržimo smirenost i da vjerujemo (pregovaraču EU) Michelu Barnieru. I ja vjerujem da, ako postupimo tako, postoje dobre šanse da možemo doći do sporazuma u narednih nekoliko dana – izjavio je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney za irski Newstalk Radio.         

- Neće biti novih produžavanja. Neće biti dodatnog vremena - kazao je.

Pregovarači sedmicama raspravljaju oko tri ključna pitanja koja su još ostala neriješena – ribolova, ekonomskog ferpleja i rješenja sporova.

Nepostizanje sporazuma blokiralo bi granice, uznemirilo finansijska tržišta i ugrozilo lance snabdijevanja širom Evrope i van nje - upravo u vrijeme dok se svijet suočava s golemim ekonomskim troškovima pandemije COVID-19.

Britanski ministar obrazovanja Gavin Williamson izjavio je da je dobar napredak ostvaren, ali da vlada premijera Borisa Johnona neće potpisati sporazum koji nije u britanskom interesu.

- Uvjeren sam iz onoga što sam čuo da je napredak, dobar napredak, ostvaren, ali mi tražimo sporazum koji je ispravan za Britaniju, ukoliko takav sporazum bude dostupan. Ukoliko ne bude dostupan, mi nećemo potpisati nešto što ide na našu štetu - izjavio je Williamson za Sky.

Coveney je kazao kako vjeruje da Britanija želi sporazum, iako njena vlada nije uvijek djelovala kao da to želi, navodeći planirani britanski prijedlog budžeta koji bi omogućio Britaniji da smanji finansiranje dijelova sporazuma o Brexitu.         

- Teško da je to u skladu s nastojanjima vlade da izgradi pozitivno partnerstvo i buduće veze sa svojim bliskim susjedom u EU - kazao je Coveney.         

- Sporazum znači „nalaženje puta za pošteni dogovor obje strane oko ribolova, koji se pokazao zaista, zaista teškim", kazao je on, dodajući da su poštena konkurencija i dobro upravljanje dva preostala neriješena pitanja, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!