[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/20\/l-775acfcb61b60088884355b9b78807ab.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/20\/100x73\/l-775acfcb61b60088884355b9b78807ab.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/20\/l-775acfcb61b60088884355b9b78807ab.jpg","size":"65.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Civilna energetska infrastruktura postala glavna ruska meta u Ukrajini

Ukrajinci su izgubili pristup osnovnim životnim potrebama, kao što su struja, voda, hrana, informacije. Civilna energetska infrastruktura postala je glavna ruska meta proteklih dana.

Ovo je u obraćanju putem vidio linka na 11. Godišnjem forumu EU strategije za Dunavski region u slovačkom gradu Košice rekao zamjenik ukrajinskog ministra energije Jaroslav Demečenkov, javlja izvještač Fene.

Upozorio je da je solidarnost sada ključna u održavanju energetskog sistema Ukrajine, kojoj je potrebna velika količina opreme.

Demečenkov kaže da je sada prvi prioritet oprema za infrastrukturu, a ta oprema ne mora biti nova.

Naglasio je kako će predstojeća zima biti teška, da će se napadi na ukrajinsku infrastrukturu nastaviti, a i sam ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da nema namjeru da stane.

Inače, na današnjoj sesiji "Energetska sigurnost i održiva ekonomija regiona", istaknuto je kako se energetska kriza osjeti ne samo u ovom regionu, nego cijelom svijetu. Kriza uzrokovana COVID-om i kasnije ruskom agresijom na Ukrajinu nagnala je zemlje da se okreću energiji sa sigurnijim pristupom.

Kako je u svom izlaganju istakla viši istraživač Barbala Toth, ruski gas je bio dominantan izvor energije u Dunavskom regionu. Suočene s tim, sve zemlje su uradile nešto, osim BiH "koja nije uradila ništa".

Toth kaže da će ruska strategija uvijek biti da ponudi pogodnosti onim zemljama koje su voljne da budu dio njihovih energetskih planova.

- Ja da sam na mjestu Bosne i Hercegovine njihove planove ne bih prihvatila. Ako uzmete iskustva drugih tranzitnih zemalja za rusku energetiku, ona i nisu baš najbolja. Na Balkanu, inače, već postoji izgrađena sva infrastruktura. Dio je izgrađen od strane Rusije i to je balkanski pravac. Dio infrastrukture izgrađen je od strane drugih zemalja kao na primjer infrastruktura koja ide od Turske i Albanije ka Italiji. Na Balkanu postoji mnogo nove infrastrukture koja se gradi, i ona je planirana da primi druge izvore gasa. Takođe, poznato je da su mnoge zemlje na zapadnom Balkanu u ugovornim obavezama sa Rusijom. Znači ti kapaciteti su rezervisani. Tako da ako ne dođe do ispunjavanja obaveza, ja bih vam savjetovala da izađete iz tih ugovora i počnete da koristite druge kapacitete - rekla je Toth.

Evropska komisija ima zapadni Balkan u fokusu svojih politika kada se radi o diversifikaciji izvora energije i o oslobađanju od ruskih energenata, kazala je putem video linka predstavnica Evropske komisije Chiara Trovato. Ona je naglasila da se radi o ispunjavanju ciljeva održivog razvoja i procesa dekarbonizacije koji su započeti 2019. u sklopu evropske platforme Novi zeleni dogovor.

Rekla da se kroz energetsku zajednicu konstantno vode razgovori sa svim ovim zemljama.

- Imamo strategije koje su posvećene svim ovim zemljama i to je posao koji još uvijek traje. Zapadni Balkan je u svim našim planovima i to će biti sve više i više u budućnosti - rekla je Trovato.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!