[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/20\/migranti-satori-lipa.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/20\/100x73\/migranti-satori-lipa.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/20\/migranti-satori-lipa.png","size":"800.05","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Cikotić, Hartmann , Ambrosi i Lungarotti sutra će posjetiti privremeni centar Lipa

Delegacija koju čine ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann, šef osobolja IOM-a / pomoćnik generalnog sekretara iz Ženeve Eugenio Ambrosi i šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti posjetit će sutra privremeni centar za ilegalne migrante Lipa.

Ministar Cikotić informisati će delegaciju o situaciji u privremenom centru gdje su trenutno smješteni migranti, tražioci azila i izbjeglice te o napretku u uspostavljanju službenog privremenog prihvatnog centra Lipa, koji je predviđen za smještaj 1.500 ljudi, uključujući porodice sa djecom, djecu bez pratnje te muškarce samce. 

Delegacija će u kampu Lipa biti u 12:30 sati, a nakon zvaničnog obilaska, predstavnicima medija obratit će se akteri posjete.

Dok je 4.500 migranata, tražioca azila i izbjeglica smješteno u službenim privremenim prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini, u toku su napori na poboljšanju standarda smještaja i kapaciteta u cijeloj zemlji.

Vlada Austrije, putem Međunarodne organizacije za migracije - IOM, pruža finansijsku podršku vlastima Bosne i Hercegovine u cjelokupnom upravljanju migracijama, uključujući podršku za dodatne prihvatne kapacitete na Lipi te pomaže Bosni i Hercegovini u jačanju kapaciteta za upravljanje migracijama.

Sredstva osigurana od strane Austrije prvenstveno su usmjerena na uspostavljanje službenog privremenog prihvatnog centra Lipa. Pored građevinskih radova na Lipi, Austrija finansijski sudjeluje u upravljanju prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini, kao i u pružanju neprehrambenih proizvoda i ostalih potreba za najugroženije među migrantima. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!