[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/09\/nafta-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/09\/100x73\/nafta-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/09\/nafta-1.jpg","size":"46.66","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Cijene sirove nafte padaju nakon zloslutnog signala iz Saudijske Arabije

 Američke cijene nafte pale su u utorak za sedam posto na 36,76 dolara za barel.

Bio je to najgori dan po pitanju sirove nafte i najniža cijena na zatvaranju trgovanja u skoro tri mjeseca. U jednom trenutku nafta je pala za čak devet posto.

Brent nafta, svjetska referentna vrijednost, pala je ispod 40 dolara po barelu prvi put od kraja juna.

Žestoka rasprodaja na energetskom tržištu uglavnom je pokrenuta rastućom zabrinutošću zbog toga koliko je sirove nafte potrebno krhkoj svjetskoj ekonomiji.

Do rasprodaje je došlo nakon što je Saudijska Arabija, de facto čelnik OPEC-a, snizila svoju službenu prodajnu cijenu za Aziju i SAD, a nikada nije dobar znak kada se vodeći svjetski izvoznik nafte osjeća prisiljen smanjiti cijene kako bi privukao kupce, javlja CNN.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!