[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/vstv.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/100x73\/vstv.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/vstv.jpg","size":"92.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Chubb: Pravosuđe prva linija odbrane od korupcije i zloupotrebe položaja

Direktorica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Courtney Chubb posjetila je, sa saradnicima, Predsjedništvo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine.

U ime Predsjedništva VSTV-a BiH, sastanku su prisustvovali predsjednik Halil Lagumdžija, potpredsjednica Sanela Gorušanović Butigan i stalni član Sanin Bogunić, dok su u delegaciji USAID-a bili direktorica Misije Courtney Chubb, šef Ureda za demokratiju USAID-a Peter Cronin i šefica ureda za Program i Planiranje Savannah Thomas Arrigo.

Chubb je tokom izlaganja rekla da Misija USAID-a BiH niz godina podržava pravosuđe u Bosni i Hercegovini, kao i VSTV BiH od njegovog osnivanja 2003. godine, te da vjeruje da je u poteklom periodu napravljeno dosta pozitivnih promjena.

- Pravosuđe je prva linija odbrane od korupcije i zloupotrebe položaja - naglasila je direktorica Chubb.

Predsjednik Lagumdžija je rekao da je pitanje efikasnog procesuiranja predmeta organizovanog kriminala ključno pitanje za uspješno funkcionisanje pravne države, naglašavajući da je osiguravanje preduslova za uspješno procesuiranje ovih predmeta, pored osnovnih nadležnosti, jedno od najprioritetnijih pitanja u VSTV-u BiH.

On je upoznao delegaciju USAID-a s aktivnostima koje poduzima VSTV BiH na unapređenju rada pravosuđa i same institucije kroz Reformski program i njegov Akcioni plan, te druge strateške dokumente i planove.

Potpredsjednica Gorušanović Butigan upoznala je goste s aktivnostima koje poduzima VSTV BiH vezanim za unapređenje transparentnosti institucije i cjelokupnog pravosuđa kroz izradu Komunikacijske strategije VSTV-a BiH, dok je stalni član Bogunić naveo neke od konkretnih aktivnosti vezanih za unapređenje rada tužilačkog sistema u oblasti procesuiranja predmeta organizovanog kriminala i korupcije.

Direktorica Chubb je na kraju susreta istakla da je raduje spremnost novog rukovodstva VSTV-a BiH da osmisli kreativna rješenja za izazove s kojima se sistem susreće, te da USAID stoji na raspolaganju za svaku vrstu podrške pri kreiranju rješenja.

Predsjedništvo VSTV-a BiH je zahvalilo na dosadašnjoj podršci izražavajući nadu da će se uspješna saradnja nastaviti i u budućnosti - saopćeno je iz VSTV-a. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!