[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/30\/zdravko-mamic3-072019.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/30\/100x73\/zdravko-mamic3-072019.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/30\/zdravko-mamic3-072019.jpg","size":"40.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Četvrti put odgođen početak drugog suđenja Zdravku Mamiću i ostalima

Zbog zdravstvenih poteškoća dvojice okrivljenika četvrti put je odgođen početak drugog suđenja bivšem čelniku "Dinama" Zdravku Mamiću i još šestorici koje Uskok tereti da su klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, doznaje Hina na osječkom Županijskom sudu.

Ročište zakazano za 1. prosinca odgođeno je jer je drugookrivljeni Damir Vrbanović, zbog čije su bolesti odgođena tri posljednja ročišta, i dalje pozitivan na koronavirus, a sedmookrivljeni Nikky Arthur Vuksan dobio je visoku temperaturu te je upućen na testiranje na koronavirus, izvijestili su u ponedjeljak sa suda.

Suđenje je prvi put odgođeno 19. listopada, a nova ročišta u ovome predmetu zakazana su za 7. i 8. prosinca.

Uz Zdravka Mamića, kojemu se sudi u odsutnosti, Vrbanovića i Vuksana optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić te poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do 2015. sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uskok smatra da se sa sinom Mariom dogovorio da će sklapanjem tih ugovora kao i neosnovanim prepuštanjem Dinamovih ekonomskih prava u budućem transferu pojedinih igrača izvlačiti novac iz kluba u svoju korist i korist osoba koje će u tim fiktivnim pravnim poslovima sudjelovati, .

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da novac dijelili između sebe, dok je Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

U listopadu 2019. potvrđena je i treća optužnica protiv Zdravka Mamića, koji je već bio osuđen za izvlačenje novca iz Dinama. Ta je optužnica naknadno spojena s drugom Uskokovom, a u njoj ga je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo teretilo da je od 2002. do 2007., iz toga kluba izvukao 16,7 milijuna kuna dok je obnašajući različite dužnosti u Dinamu imao ovlaštenje za raspolaganje novcem na računu u austrijskoj banci, prenosi Hina.

Mamić je u lipnju 2018. godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

Njegov brat Zoran tada je nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, bivši "Dinamov" direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!