[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/spanija-pedro-sanchez-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/100x73\/spanija-pedro-sanchez-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/spanija-pedro-sanchez-xinhua.jpg","size":"286.17","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Četvrti izbori u Španiji za četiri godine zbog neuspjeha u formiranju vlade

Španija će održati nove opće izbore u novembru, četvrte u četiri godine, nakon što vršilac dužnosti premijera Pedro Sanchez nije uspio osigurati podršku koja mu je potrebna od drugih stranaka.

- Španija će morati održati nove izbore 10. novembra - rekao je Sanchez na konferenciji za novinare kasno u utorak nakon što je kralj Felipe VI zaključio da nema kandidata sa dovoljno podrške za formiranje vlade, prenio je New York Times.

Sanchezovi socijalisti pobijedili su na opštim izborima u aprilu, ali osigurali su samo 123 od 350 mjesta u parlamentu. To ga je ostavilo ovisnim o podršci drugih stranaka u španskom duboko fragmentiranom parlamentu da bi bio potvrđen premijerom za još jedan mandat.

Sanchezu je trebalo do ponedjeljka  potvrda parlamenta ili će se, inače, novi izbori automatski raspisati za 10. novembar, ali njegovi razgovori s drugim strankama da dobije podršku nisu urodili plodom.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!